Da, contează ce tip de ceapă folosești!

Da, contează ce tip de ceapă folosești!

De Ana Munteanu,

Rețeta pe care o faci îți cere să pui ceapă. Și nu menționează exact de care. Și te trezești la supermarket în fața varietății de ceapă existente și nu știi care e cea mai potrivită pentru felul tău de mâncare. Clar, nu este o tragedie și nu se strică mâncarea dacă folosești o ceapă roșie acolo unde ar merge mai bine una galbenă. Dar haideți să învățăm împreună la ce anume se potrivește perfect fiecare tip de ceapă în parte.

CONȚINUT VIDEO RETETE UNICA

Ceapa galbenă – cea mai răspândită, cea mai folosită

12553231_m

Ceapa galbenă este cea care se potrivește la cele mai multe și variate mâncăruri. Are straturi fine, subțiri de carne' albă și o coajă maron-gălbuie tare. E astringentă – asta însemnând că are aromă puternică, aproape picantă – dar are și mult zahăr. Când e gătită, își pierde din astringentă, devine tare dulce și prinde o nuanță maron deschis.

Ceapa dulce – a doua cea mai versatilă

23417650_m

Ceapa dulce – cunoscută și sub numele de Vidalia –  seamănă extrem de mult cu aceea galbenă, dar aroma ei distinctă este dedicată unor lucruri anume. Ceapa dulce are foile mai groase, lucru care o face perfectă pentru tăiatul în rondele. Datorită conținutului ridicat de zahăr și scăzut de sulf, este foarte dulce și are o aromă mult mai puțin înțepătoare și puternică decât celelalte tipuri de ceapă.

Ceapa albă – cea mai crocantă, cea mai aromată

44055650_m

Cel mai folosită în bucătăria mexicană, ceapa albă are o coajă extrem de subțire, ca foaia de hârtie. Are aromă puternică, ascuțită, înțepătoare, nu prea dulce și este extrem de crocantă din cauza conținutului mare de apă din ea.

Ceapa roșie – cea mai bună pentru servirea în stare crudă

41479638_m

  • Ideală pentru guacamole, pentru murat sau pentru salate, pentru introdus în sandwich-uri, burgeri sau pentru grătar.

Ceapa roșie are o aromă mai subtilă și o culoare plăcută. Crocantă și ușor dulceagă, cu un vag gust amărui la final. Nu are aroma la fel de puternică precum ceapa galbenă (a se citi miroși a ceapă mai puțin' și plângi mai puțin când o tai').

Ceapa franțuzească – cea mai subtilă

43904221_m

Cunoscută și sub denumirile de șalota sau hașma. Șalota nu are foi, precum ceapa, ci are formațiuni de tipul cățeilor de usturoi, dar aroma ei este similiară cu a unei cepe roșii cu aroma mai slabă. De asemenea – tăiată fin, fie ea crudă sau prăjită ușor – ceapa franțuzească poate reprezenta o garnitură simplă pentru mâncărurile pe bază de legume.

Ceapa verde – bucuria primăverii, cea mai sănătoasă

32061306_m

Ceapa verde sare  formă cilindrică, este o ceapă imatură, fără bulb, culoarea verde a frunzelor estompându-se treptat în albul a ceea ce ar deveni bulb. Poate fi consumată fără limite, sub orice fel, chiar și fiartă, deoarece nu își pierde câtuși de puțin proprietățile.

Foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO