Cremă de vanilie pentru prăjituri

Cremă de vanilie pentru prăjituri

Timpi de preparare

 • Timp de preparare: min
 • Timp de gatire: min
 • Gata in: min

Ingrediente

 • 500 ml lapte
 • 150 g zahăr
 • 6 linguri/50 g făină
 • 6 gălbenușuri
 • 2 lingurițe esență de vanilie

Mod De Preparare

Vanilla pastry cream, creme patissiere, pasticcera, cremă de lapte fiartă, cremă de vanilie pntru prăjituri. Atâtea denumiri, o singură rețetă cu multiple întrebuințări. O poți consuma ca atare (ca pe o budincă), o poți folosi drept cremă de vanilie clasică pentru torturi sau prăjituri, în eclere, în cremeș, în gogoși, rulouri și câte și mai câte! Ai toate motivele să o faci de la zero în loc să o cumperi! Mai ieftină, mai rapidă și mai gustoasă decât cea instant, din comerț.

 1. Într-o crăticioară care nu lipește, pe foc mediu, adaugă 3/4 din cantitatea de lapte și esența de vanilie. Amestecă ușor și lasă pe foc doar până câdn laptele începe ușor să dea în clocot. Dă deoparte și lasă la răcit.
 2. Într-un bol mediu, bate gălbenușurile cu zahărul cu mixerul, la viteză medie-mare, până obții o cremă omogenă și destul de grosuță (aproximativ 5 minute). Adaugă peste, încet și treptat, jumătate din cantitatea de lapte fiert și răcit, continuând să bați. Cerne și făina, treptat și amestecând continuu, până la omogenizare completă.
 3. Adaugă crema de mai sus peste restul de lapte din oală, amestecând continuu la foc mediu-mic până când începe să fiarbă ușor. Dă focul la cea mai mică treaptă, adaugă treptat restul de 1/4 de lapte nefiert și amestecă. când ai încorporat tot laptele, dă de pe foc, transferă într-un vas de sticlă și lasă la răcit.

Dacă nu o servești/folosești imediat, acoperă bine cu o folie de plastic (nu trebuie să mai rămână aer în vas, folia trebuie să atingă crema) și bag-o la frigider. Acolo poți să o ții până la 5 zile.

Din cantitățile date o să iasă aproximativ 500 g de cremă. Dacă aveți nevoie de mai multă sau mai puțină, pur și simplu ajustați cantitățile, în funcție de cum cere rețeta pe care o aveți de făcut.

Deserturi în care o poți folosi:

Foi cu cremă de vanilie şi cremă cu mac

Tarte cu cremă de vanilie

Ecler pufos cu vanilie

Foto: 123rf

Evaluează