Înghețată cu rom și stafide: o înghețată cu gust tropical

Înghețată cu rom și stafide: o înghețată cu gust tropical

Ingrediente

  • 500 ml smântână lichidă pentru frișcă cu cel puțin 30% grăsime
  • 500 ml lapte cu cel puțin 3% grăsime
  • 130 g zahăr alb
  • 5 gălbenușuri
  • 10 ml esență de vanilie
  • 60 g stafide
  • 20 ml esență de rom

Mod De Preparare

Înghețată cu rom și stafide – este desertul ideal dacă îți este poftă de ceva dulce, cu arome tropicale, care să te răcorească în timpul caniculei.

Înghețata este un desert popular în toată lumea. Este răcoritoare și vine cu o gamă variată de arome, cele mai consumate sortimente fiind vanilia, ciocolata, și căpșunele. Există însă multe altele, care mai de care mai creative: lămâie, lavandă, trandafiri, mentă. Pe noi ne-a cucerit ideea de înghețată cu rom și stafide însă!

Înghețata a existat aproape dintotdeauna. Se spune că își are originile în Persia, în anul 550 î. Hr., dar alte surse spun că ar veni de pe vremea când Împăratul Nero era la putere. Indiferent care ar fi adevărul, nu putem decât să fim recunoscători că există!

Popularitatea acestui desert a venit mult mai târziu. Mai exact, în Anglia a devenit un desert consumat des abia la jumătatea secolului nouăsprezece, când emigrantul suedez Carlo Gatti a început să vândă cupe de înghețată cu un penny per cupă.

De atunci și până acum, lucrurile s-au schimbat. Astăzi, înghețata poate fi cumpărată de la aproape orice magazin, dar și preparată acasă. Procesul de pregătire este unul chiar simplu. El poate să fie ușurat chiar mai mult de o mașină de înghețată, dar aceasta nu este obligatorie pentru reușită.

  1. Stafidele se pun la înmuiat în 100 ml de apă caldă amestecată cu 10 ml esență de rom. Se lasă 6 ore la înmuiat.
  2. Laptele se încălzește, dar fără să se ajungă la punctul de fierbere.
  3. Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul și esența de vanilie într-o cratiță.
  4. Peste compoziția de gălbenușuri se toarnă în fir subțire și treptat laptele încălzit, amestecând în continuu cu un mixer.
  5. Compoziția astfel formată se pune pe foc și se lasă la fiert, amestecând tot timpul, până când se îngroașă sau ajunge la temperatura de 75 de grade Celsius.
  6. Luăm de pe foc crema și o lăsăm la răcit. Între timp, batem smântâna lichidă până capătă ținută.
  7. Frișca se încorporează treptat în crema răcită, împreună cu restul de 10 ml de esență de rom și cu stafidele scurse de lichid.
  8. Amestecul se toarnă într-un recipient și se dă la congelator timp de cel puțin 8 ore.
  9. În primele 3 ore, se amestecă din jumătate în jumătate de oră în înghețată, pentru a sparge cristalele de gheață.
  10. Se savurează ca atare, sau alături de un pandișpan moale cu lămâie sau biscuiți Sablé cu unt.

Foto: 123rf.com

Evaluează