Mod De Preparare
Pasteis de Nata (pastel de nata sau pastelitos de Belém) este cel mai popular desert din Portugalia. În 2011 a fost ales ca fiind una dintre cele 7 minuni a gastronomiei portugheze.
Rețeta de pasteis de nata a apărut în secolul 18 fiind creată de călugării de la Mosterio de Jeronimos din Lisabona. Călugării foloseau albușurile de ou pentru a-și apreta hainele monahale, așa că rămâneau mereu cu gălbenușuri nefolosite, așa că a devenit o tradiție să se folosească aceste gălbenușuri pentru prepararea deserturilor în bucătăriile mănăstirilor.
Cum se prepară pasteis de nata (pastel de nata)
- Într-o cratiță se amestecă smântâna, gălbenușurile, amidonul și zahărul. Se gătesc la foc mic-mediu. Se adaugă coaja de lămâie (tăiată mare) și bețișorul de scorțișoară. Se amestecă până începe să fiarbă.
- Se stinge focul, se înlătură coaja de lămâie și batonul de scorțișoară. Crema pentru pasteis de nata se acoperă cu o folie alimentară. Aceasta trebuie să atingă suprafața cremei, pentru ca aceasta să nu facă crustă. Se dă deoparte .
- Se preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius.
- Se întind foile de foitaj. Se decupează cercuri cu diametrul de 5 cm (mărimea ideală pentru pasteis de nata). Cercurile se așază într-o formă pentru brioșe. Aluatul trebuie să acopere atât fundul cât și pereții fiecărei forme.
- Când crema s-a răcit se adaugă în fiecare formă cu ajutorul unei linguri. Se va avea grijă ca formele să fie umplute maxim 80%.
- Pasteis de Nata se vor găti timp de 15-20 de minute la 200 de grade Celsius sau până ce crema de deasupra va părea că s-a ars puțin.
- Aceste desert se servește rece la micul dejun alături de cafea.