Pasteis de Nata – rețeta portugheză

Pasteis de Nata - rețeta portugheză

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 2 foi de foitaj
  • 500 g smântână lichidă
  • 200 g zahăr
  • 7 gălbenușuri
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • 1 lingură amidon
  • 1 bețișor scorțișoară
  • scorțișoară măcinată (opțional)

Mod De Preparare

Pasteis de Nata (pastel de nata sau pastelitos de Belém) este cel mai popular desert din Portugalia. În 2011 a fost ales ca fiind una dintre cele 7 minuni a gastronomiei portugheze.

Rețeta de pasteis de nata a apărut în secolul 18 fiind creată de călugării de la Mosterio de Jeronimos din Lisabona. Călugării foloseau albușurile de ou pentru a-și apreta hainele monahale, așa că rămâneau mereu cu gălbenușuri nefolosite, așa că a devenit o tradiție să se folosească aceste gălbenușuri pentru prepararea deserturilor în bucătăriile mănăstirilor.

Cum se prepară pasteis de nata (pastel de nata)

  1. Într-o cratiță se amestecă smântâna, gălbenușurile, amidonul și zahărul. Se gătesc la foc mic-mediu. Se adaugă coaja de lămâie (tăiată mare) și bețișorul de scorțișoară. Se amestecă până începe să fiarbă.
  2. Se stinge focul, se înlătură coaja de lămâie și batonul de scorțișoară. Crema pentru pasteis de nata se acoperă cu o folie alimentară. Aceasta trebuie să atingă suprafața cremei, pentru ca aceasta să nu facă crustă. Se dă deoparte .
  3. Se preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius.
  4. Se întind foile de foitaj. Se decupează cercuri cu diametrul de 5 cm (mărimea ideală pentru pasteis de nata). Cercurile se așază într-o formă pentru brioșe. Aluatul trebuie să acopere atât fundul cât și pereții fiecărei forme.
  5. Când crema s-a răcit se adaugă în fiecare formă cu ajutorul unei linguri. Se va avea grijă ca formele să fie umplute maxim 80%.
  6. Pasteis de Nata se vor găti timp de 15-20 de minute la 200 de grade Celsius sau până ce crema de deasupra va părea că s-a ars puțin.
  7. Aceste desert se servește rece la micul dejun alături de cafea.
Evaluează