PIEPT DE PUI CU DOVLECEI ŞI CIUPERCI LA GRĂTAR

PIEPT DE PUI CU DOVLECEI ŞI CIUPERCI LA GRĂTAR

Ingrediente

Mod De Preparare

Reteta oferita de pranzuldincaserola.ro

Pentru că puiul se pregăteşte uşor şi pentru că mulţi dintre voi aţi renunţat la porc ori faceţi doar o pauză după tradiţionalele sărbători indigeste, al doilea episod al prînzului din caserolă poate trece lesne drept salată. Asta chiar dacă majoritatea ingredientelor au trecut prin grătarul cu teflon.

piept de pui si dovlecei la gratarPIEPT DE PUI. Să fie proaspăt, eu evit produsele congelate.* Pentru caserola asta sînt suficiente 200 de grame, adică o jumătate de piept în cazul meu. Mai mult decît suficient. Ce facem cu restul?** Grătarul de fontă sau tigaia-grătar cu teflon, bine încălzită pe aragaz. Între timp am frecat bucata de piept de pui cu puţină sare şi zeama de la un sfert de lămîie. Apoi pe grătar, să sfîrîie promiţător. Trebuie să se pătrundă, dar n-ar fi bine să se usuce. Întparceţi-l de mai multe ori, pînă se frige bine. Dacă pare uscat, puteţi stoarce peste el, pe grătar, puţină zeamă de lămîie.***Cînd e gata, îl scoateţi pe o farfurie.****

DOVLECEL. O jumătate dintr-un dovlecel potrivit, curăţat şi spălat, tăiat pe lung, în felii nu prea groase. Puse pe grătar, pe lîngă pieptul de pui. Se frig mai rapid decît puiul, aşa că e bine să nu uitaţi de ei ţi să se ardă. Cînd sînt destul de moi şi de rumeniţi, îi scot pe o farfurie întinsă, le pun puţină sare şi o linguriţă de ulei de măsline, să nu se usuce.

ciuperci pe gratarCIUPERCI. Patru-cinci ciuperci proaspete, albe, fără picioare, curăţate de pieliţe şi de lamelele maronii din interior (cu vîrful rotund al unui cuţit). Spălate. Le pun pe grătar după ce s-a fript pieptul de pui pentru că ciupercile lasă zeamă destul de multă. Le pun întîi pe partea rotunjită, apoi cu „burta” în jos, presîndu-le u spatula. Fie se aplatizează, fie se crapă, astfel încîz să se frigă pe ambele părţi. Nu prea mult, cît să rămînă la o consistenţă plăcută.

ARDEI GRAS. Roşu. O jumătate dintr-unul mediu. Curăţat de seminţe şi de nervurile alb-rozalii, spălat şi tăiat în fîşii, apoi în dreptunghiuri potrivite.

piept de pui si dovlecei la gratarSALATA. Am tăiat puiul în bucăţi „one bite”, cît să aibă furculiţa se să înţepe. La fel am făcut şi cu dovleceii şi ciupercile. Chiar pe tocător le-am mai amestecat pe toate cu încă o linguriţă de ulei de măsline, puţină sare şi cîteva picături de zeamă de lămîie. Apo am tocat cîteva frunze de pătrunjel şi am pus totul în caserolă. Merge bine cu cîţiva cracker-şi de secară sau de grîu, fără sare. Dar, din nou, opţiunea vă aparţine.

SOCOTELI. BANI: piept de pui – 3.20, dovlecel – 1.00, ciuperci – 2.20, ardei gras – 1.50, alte ingrediente – 0.50. Total: ~7.50 RON. TIMP: 40 minute.

Şi timeline. Timpul total poate scădea cu minimum 10 minute dacă figeţi ciupercile în paralel cu pieptul de pui, pe un alt grătar sau într-o tigaie cu teflon.

timeline

________________________________________________________________

*Cred că surimi este singura excepţie în mulţi ani. În general, pieptul de pui pe care îl găsim în comerţ e mare şi aproape întotdeauna sîntem obligaţi să cumpărăm cel puţin două bucăţi.

**Eu am împachetat fiecare jumătate în punguţă separată şi le-am pus în congelator.

*** În restaurantele grill, gratargiii folosesc apă, dar treaba asta are toate şansele să dea pieptului de pui un gust destul de straniu, de rufă spălată.

**** Ideal ar fi, din economie de vase murdare, să scoateţi totul pe aceeaşi farfurie.

Pentru retete si recomandari inscrie-te AICI

Evaluează