Sarmuzac – mujdei lipovenesc. Rețeta celebrului mujdei dobrogean

Sarmuzac - mujdei lipovenesc. Rețeta celebrului mujdei dobrogean

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 100 g usturoi (în jur de 2 căpățâni)
  • 2-3 linguri de zeamă de lămâie (oțet)
  • 100-150 ml ulei
  • sare

Mod De Preparare

Sarmuzac sau mujdei lipovenesc este numele dat unui sos de usturoi/maioneză de usturoi ce se prepară în zona Dobrogei. Acesta se servește alături de preparatele de pește sau legume. Iată rețeta de sarmuzac – mujdei lipovenesc.

Mujdeiul lipovenesc sau sarmuzac se pregătește de obicei și cu roșii coapte, mai ales când se consumă alături de pește.

Cum se prepară cel mai cremos sarmuzac – mujdei lipovenesc

  1. Se curăță usturoiul.
  2. Se zdrobește usturoiul într-un mojar cu pistil sau se dă prin presă.
  3. Se pune usturoiul zdrobit într-un castron ceramic sau de plastic.
  4. Se adaugă sare după gust.
  5. Se începe adăugarea de ulei. Acesta se adaugă treptat, ca la maioneză, amestecând imediat până se înglobează.
  6. Când sarmuzacul începe să devină ceva mai ferm se adaugă zeama de lămâie sau oțetul.
  7. Se continuă adăugarea de ulei până ce lingura/telul poate sta drept în mijlocul castronului cu mujdei lipovenesc.
  8. Cine dorește poate adăuga 2-3 roșii coapte pe grătar decojite și pasate bine. Trebuie să se aibă în vedere că maioneza de usturoi își va pierde fermitatea și va deveni un sos moale.
  9. Cine dorește poate adăuga și verdeață

Ce este mujdeiul de usturoi

Mujdeiul de usturoi este un preparat tradițional lichid/cremă obținut din usturoi, sare și apă/supă/ulei ce servește cu alte mâncăruri.

Cuvântul mujdei vine din expresia franceză „mousse dail” (spumă de usturoi).

Usturoiul (Allium sativum) își are originile undeva în sud-vestul Asiei și se folosește în Europa încă din Antichitate.

Pedanius Dioscorides, medic, farmacolog și botanist ar fi menționat că dacii foloseau usturoiul sub forma de mujdei ca leac pentru indigestii, dureri de cap sau gripă.

Beneficiile consumului de usturoi

Usturoiul, cu aroma sa intensă și gustul distinct, nu este doar un ingredient esențial în bucătărie, ci și o comoară de nutrienți și substanțe benefice pentru sănătate. Iată cum usturoiul contribuie la bunăstarea noastră și de ce merită să fie inclus în dieta zilnică.

Susține sistemul imunitar

Datorită conținutului său de alicină, usturoiul are proprietăți antibacteriene și antivirale. Consumul regulat poate contribui la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Beneficii cardiovasculare

Usturoiul a fost asociat cu reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Substanțele active din usturoi pot ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare și la prevenirea bolilor de inimă.

Potențial anticancerigen

Studiile sugerează că usturoiul ar putea avea un rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de stomac, plămâni și cel colorectal. Compușii sulfurici din usturoi au fost asociati cu proprietăți anticancerigene.

Sursă de nutrienți esențiali

Usturoiul furnizează o serie de nutrienți esențiali, precum vitamina C, vitamina B6, acid pantotenic, niacină, acid folic, mangan, seleniu și fier.

Usturoiul nu este doar un condiment apreciat în bucătărie, ci și o comoară de substanțe nutritive și beneficii pentru sănătate. Integrarea regulată a usturoiului în dietă poate contribui la menținerea stării generale de bine și la prevenirea unor afecțiuni.

Sursa: www.webmd.com

Alte rețete cu usturoi

Aioli – cel mai bun sos de usturoi

Mujdei de usturoi

Usturoi copt

Pâine cu usturoi – rețeta keto

Pâine de casă cu usturoi şi brânză

Creveți cu usturoi – rețeta simplă

Brânză coaptă cu usturoi

Inele de calamar pane cu sos de usturoi

Supă de usturoi

Sursa foto: Shutterstock

Evaluează
Alte rețete