Sos pesto

Sos pesto

Ingrediente

 • 200 g busuioc proaspăt
 • 5 căţei de usturoi
 • 150 g parmezan
 • 100 g muguri de pin/ alune sau migdale
 • 75 ml ulei de măsline
 • sare
 • piper

Mod De Preparare

Pesto este un sos rapid, cu un aspect îmbietor și cu un gust extrem de fresh. Originar din Italia, acest sos este incredibil în orice combinație: în sandwich-uri, în paste, în pizza, în omlete, alături de carnea albă și nu numai.

Sosul pesto alla genovese este originar din orașul italienesc Genoa, capitala regiunii Liguria. Denumirea sa provine de la verbul din limba italiană „pestare', care înseamnă „a zdrobi', făcând referire la metoda originală de pregătire a acestui sos, când toate ingredientele erau zdrobite într-un mojar cu pistil.

Aroma sosului acesta este vestită în toată lumea. De-a lungul timpului, au apărut mai multe variații ale sosului: cu roșii uscate, cu măsline, cu ardei. Toate aceste variații sunt gustoase în felul lor, dar la bază, sosul pesto tradițional conține doar câteva ingrediente simple: busuioc, muguri de pin, parmezan, usturoi și ulei de măsline.

Sos pesto găsești la orice supermarket, dar dacă vrei să te bucuri de o variantă sănătoasă și autentic italiană a acestuia, în care știi exact ce ingrediente intră, rețeta noastră este exact ceea ce ai nevoie.

 1. Se pun mugurii de pin/alunele/migdalele la prăjit într-o tigaie.
 2. După ce s-au prăjit, se toacă mărunt și se amestecă cu usturoiul.
 3. Se adaugă frunzele de busuioc și parmezanul și se amestecă bine.
 4. Uleiul de măsline se adaugă în fir subțire, mixând. Se pune sare şi piper, după gust (este posibil să nu fie nevoie de multă sare, parmezanul fiind deja foarte sărat).
 5. Toate ingredientele se omogenizează bine cu blenderul sau într-un mojar cu pistil. A doua variantă este preferată de italieni, întrucât oferă o aromă și o textură pe care mixerul nu le poate reda.
 6. Se servește proaspăt, în maxim trei zile de când a fost preparat, sau se poate congela, pentru a putea fi folosit ulterior fără să își piardă din aromă.

Foto: 123rf.com

Dacă vrei să faci pizza acasă, încearcă și această rețetă de aluat de pizza și pizza de casa cu blat pufos

Încercați și următoarea rețetă de paste cu sos de rosii

Rețete cu sos pesto:

Pui la cuptor cu 3 ingrediente

Spaghetti cu sos pesto

Piept de pui marinat în pesto

Evaluează