Tocăniță de ceapă – cea mai simplă rețetă

Tocăniță de ceapă - cea mai simplă rețetă

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 kg de ceapă
  • 50 g de unt sau ulei de măsline
  • 2 linguri de ulei
  • 2 căței de usturoi (opțional)
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de făină
  • 500 ml de supă de pui sau legume
  • sare și piper, după gust
  • 1 frunză de dafin (opțional)
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce (opțional)
  • crutoane sau pâine prăjită (opțional)

Mod De Preparare

Tocănița de ceapă face parte din categoria rețetelor simple și ușor de preparat tot timpul anului.

Ceapa este una dintre cele mai folosite legume în orice gastronomie. Ceapa se consumă crudă, coaptă, prăjită, fiartă, murată sau sub formă de pudră.

Ceapa este o bună sursă de vitamine, minerale și fibre. O ceapă medie are:

  • 45 de calorii
  • 11 g carbohidrați
  • 3 g fibre
  • 1 g proteină
  • 5 mg sodiu
  • 34 mg calciu
  • 28,5 mg acid folic
  • 0,31 mg fier
  • 0,2 mg mangan
  • 190 mg potasiu
  • 12 mg vitamina C

Beneficiile consumului de ceapă

Poate reduce riscul apariției cancerului prin conținutul de quercetină

Poate reduce riscul apariției bolilor de inimă prin conținutul de sulf

Poate reduce riscul apariției bolii Alzheimer prin conținutul bogat de flavonoizi

Cei ce suferă de colon iritabil ar trebui să se ferească de ceapă intrucât favorizează balonarea.

Cum se prepară tocănița de ceapă

1. Începeți prin a curăța și tăia ceapa julienne.

2. Încălziți untul sau uleiul de măsline împreună cu uleiul vegetal într-o cratiță adâncă la foc mediu. Adăugați ceapa tăiată și amestecați bine. Reduceți focul la minim și lăsați ceapa să se călească încet. Continuați să amestecați din când în când pentru a preveni arderea, timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când ceapa devine moale și începe să se caramelizeze. Dacă doriți, puteți adăuga și cățeii de usturoi tocați fin în acest moment și să-i căliți alături de ceapă.

3. După ce ceapa este caramelizată, adăugați zahărul și făina în cratiță și amestecați bine. Continuați să gătiți timp de 2-3 minute pentru a permite caramelizării zahărului și pentru a găti făina.

4. Încet și treptat, adăugați supa de pui sau legume în cratiță, amestecând constant pentru a preveni formarea de cocoloașe. Puteți adăuga, de asemenea, o frunză de dafin și boia de ardei dulce pentru a da un gust special tocăniței. Condimentați cu sare și piper după gust.

5. Lăsați amestecul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute, amestecând din când în când, până când tocănița de ceapă devine groasă și consistentă.

6. Tocănița de ceapă poate fi servită caldă, de obicei cu crutoane sau pâine prăjită. Poate fi, de asemenea, folosită ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare sau ca bază pentru alte preparate.

Această tocăniță de ceapă este o alegere excelentă pentru a vă bucura de gustul bogat al cepei caramelizate și poate fi pregătită cu ingrediente simple din bucătăria dvs. O puteți adapta și personaliza după preferințele dvs. adăugând, de exemplu, bacon sau brânză topită. Poftă bună!

Alte rețete cu ceapă:

Cum se face sosul bechamel cu ceapă

Nuferi din ceapă

Ceapă umplută

Portofele cu ceapă

Pakoras cu ceapă – chiftele vegetale indiene

Floare de ceapă pane

Plăcintă cu ceapă şi bacon

Pizza cu brânză de capră și ceapă caramelizată

Ceapă roşie la borcan

Surse: webmd.com, health.clevelandclinic.org

Foto: Shutterstock

Evaluează
1stargraygraygraygray 1 / 5 - 1 vot