Mod De Preparare
Acești mucenicii cu nucă sunt mai mult decât un simplu desert – sunt o tradiție încărcată de semnificație și istorie, o modalitate de a aduce împreună familii și comunități pentru a sărbători și a se bucura împreună de momente de bucurie și recunoștință.
Acest desert românesc se prepară pentru ziua de 9 martie, atunci se prăznuiesc cei 40 de sfinți din Sebastia, o legiune de soldați din Capadocia care au fost omorâți pentru că nu au vrut să renunțe la creștinism.
Pe 9 martie, femeile prepară 40 de mucenici de sărbătoare și bărbații beau 40 de pahare de vin.
În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane (în memoria mucenicilor), și sunt copți din aluat de cozonac (făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie), apoi unși cu miere și nucă. Forma lor 8 este un simbol al infinitului și al uniunii cu Cosmosul, în aliniere cu mitul deschiderii Porților Cerului. (sursa: Wikipedia)
Cum se prepară cei mai delicioși mucenici cu nucă – mucenicii moldovenești
- Întru castron se sfarmă drojdia, se adaugă apa călduță și 2 lingurițe de zahăr. Se amnestecă. Se acoperă cu un prosop curat și se lasă la loc călduț, ferit de curenți de aer.
- Într-un castron mare se amestecă făina, zahărul și sarea.
- Separat se amestecă ouăle, laptele călduț și untul.
- În vasul cu făină se face o adâncitură cu degetele și se adaugă drojdia.
- Se adaugă și amestecul de ouă, lapte ș unt.
- Totul se amestecă, la început cu o lingură de lemn și apoi cu mâinile până se obține un aluat omogen.
- Aluatul pentru mucenici se frământă circa 10 minute pe blatul de lucru. Dacă este lipicios se mai adaugă făină.
- Bila de aluat se transferă în castron, se acoperă și se lasă la loc cald.
- Într-o oală se adaugă apa pentru sirop (600 ml). Se aduce la fierbere și se adaugă 300 g zahăr, vanilia, esența de rom și coaja de lămâie rasă. Se fierbe până se obține un sirop nu prea gros. Se lasă să se răcească.
- Într-un castron se bat gălbenușurile cu laptele. Se dă deoparte.
- Din aluatul obținut se formează 40 de bile care se modelează în forma cifrei 8.
- Mucenicii obținuți se pun în tava de cuptor tapetată cu foaie de copt și se lasă să crească la loc cald timp de maxim o oră.
- Se preîncălzește cuptorul la 170-180 grade Celsius.
- Mucenicii se ung cu amestecul de gălbenușuri și lapte și se dau la cuptor pentru 30-35 minute sau până ce sunt copți.
- Mucenicii se scufundă în sirop sau se ung cu acesta și apoi sunt presărați cu nucă din belșug.
- Mucenicii cu nucă se savurează calzi sau reci.
Alte rețete tradiționale
Iahnie de fasole cu costiţă
Tobă
Varza a la cluj cu varză dulce
Piftie
Pastramă de oaie
Mici de casă – rețeta autentică
Sărmăluţe tradiționale
Zacuscă de pește
Borș moldovenesc
Sursa foto: Shutterstock