Chiftele de porc marinate – rețeta de chifteluțe în sos

Chiftele de porc marinate - rețeta de chifteluțe în sos

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru chiftele
  • 450 g carne tocată de porc
  • 2 felii de pâine
  • 60 ml lapte
  • 150 g parmezan ras
  • 1 ou
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • o legătură pătrunjel tocat
  • oregano
  • fulgi de ardei iute
  • sare
  • piper
Pentru sos
  • o conservă mare de roșii decojite (circa 770 ml)
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1 foaie de dafin
  • fulgi de ardei iute
  • 30 ml ulei

Mod De Preparare

Chiftelele de porc marinate reprezintă o reinterpretare savuroasă a clasicei rețete de chiftele, îmbogățind această specialitate culinară cu arome intense și prospețime. Această delicatesă, atât de iubită în multe bucătării din lume, devine cu adevărat remarcabilă atunci când este învăluită într-o marinadă plină de gust.

Chiftelele îți au originea în Persia antică. Cele mai vechi chiftele erau numite kofta și erau preparate din resturi de carne tocată de miel, apoi date prin ou bătut și șofran.

Există mențiuni ale chiftelelor și în China antică (dinastia Qin), dar și în Roma antică (rețeta de chiftele apare în cartea de bucată din secolul 1 Apicius).

Grecii și romanii preparau chiftele folosind carne tocată de vită, miel sau porc, ceapă, usturoi, condimente și ierburi. Uneori le prăjeau, alteori le fierbeau în supă.

În zilele noastre chiftelele se prepară cu orice fel de carne tocată – vită, porc, pui, curcan și există chiar și variante vegetale sau vegetariene.

Cum se prepară cele mai bune chiftele de porc marinate

  1. Se prepară sosul de roșii. Într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu-mare, se rumenește ușor usturoiul în ulei cu frunza de dafin și fulgii de ardei. Se adaugă roșiile și se fierb timp de 30 de minute. Când încep să se înmoaie, se zdrobesc grosier roșiile cu ajutorul unui zdrobitor pentru cartofi. Se condimentează cu sare și piper. Tigaia se ține la cald.
  2. Se pregătesc chitelele. Într-un robot de bucătărie, pisați pâinea până devine pesmet. Într-un castron mare, înmuiați pesmetul în lapte timp de 5 minute. Adăugați carnea tocată, parmezanul, oul, usturoiul, pătrunjelul, sarea, piperul, oregano,fulgii de ardei și, folosind mâinile, amestecați bine.
  3. Se modelează chiftelele. Lucrând cu mâinile ușor unse cu ulei, se modelează fiecare chifteluță folosind 2 linguri (30 ml) din amestec în formă de mingiuță de ping-pong.
  4. Se gătesc chiftelele de porc marinate. Se pun chiftelele în sosul de roșii, se acoperă și se gătesc timp de 10 minute la foc mediu-mic, întorcându-le de câteva ori în timpul gătitului. Se înlătura capacul și se continuă gătirea timp de 10 minute sau până când se fierb chiftelele.

Chiftelele de porc marinate se servesc alături de pâine proaspătă, mămăligă, piure de cartofi sau paste.

Sfaturi și trucuri pentru cele mai delicioase chiftele de porc marinate

Chiftelele de porc marinate reprezintă o delicatesă apreciată pentru gustul lor bogat și aroma irezistibilă. Pentru a obține cele mai bune chiftele, iată câteva sfaturi și trucuri care vă vor ajuta să-i impresionați pe cei dragi.

Alegerea cărnii

Optați pentru o combinație de carne de porc cu un conținut moderat de grăsime și carne mai slabă pentru a obține o textură suculentă și echilibrată. Nu folosiți carne congelată, ci doar carne proaspătă.

Alegerea condimentelor și ierburilor

Experimentați când alegeți condimentele pentru a găsi amestecul perfect. O combinație de sare, piper, boia de ardei, usturoi și ierburi proaspete poate face minuni pentru gust.

Adăugarea de pesmet și ou

Adăugați pesmet și ouă pentru a lega bine compoziția și pentru a oferi chifteluțelor consistența potrivită.

Aciditatea sosului

Pentru a domoli aciditatea sosului de roșii se recomandă adăugarea unei cantități mici de zahăr.

Lapte, nu apă

Nu înlocuiți laptele cu apa. Laptele adaugă grăsimea și gustul necesare pentru chiftele delicioase.

Exprimentarea cu alte arome

Adăugați ingrediente inedite în compoziție, cum ar fi nucile tocate sau coaja de lămâie rasă, pentru a aduce un twist inovator la rețeta clasică.

Cu aceste sfaturi și trucuri, veți reuși să creați cele mai delicioase chiftele de porc marinate, fie că le serviți alături de garnituri tradiționale sau le transformați în vedetele unui bufet festiv. Creativitatea și atenția la detalii vă vor transforma preparatul într-o experiență culinară memorabilă pentru toți cei care îl gustă.

Alte rețete de chiftele

Chiftele de post

Chiftele de dovlecei

Chiftele de cartofi

Pakoras cu ceapă – chiftele vegetale indiene

Chiftele de năut

Chiftele de soia

Chiftele de ton

Chiftele de quinoa

Chiftele cu sos alb

Sursa foto: Shutterstock

Evaluează