Marmeladă de corcoduşe – rețeta pentru cea mai originală marmeladă

Marmeladă de corcoduşe - rețeta pentru cea mai originală marmeladă

Timpi de preparare

 • Timp de preparare: min
 • Timp de gatire: min
 • Gata in: min

Ingrediente

 • 2 kilograme corcodușe
 • 900 g zahăr
 • sucul de la 2 lămâi

Mod De Preparare

Această marmeladă de corcoduşe este o delicatesă care surprinde esența verii în fiecare lingură. Cu aroma sa intensă și echilibrul perfect între dulce și acrișor, această marmeladă este ideală pentru a fi întinsă pe pâine prăjită, adăugată în iaurt sau folosită ca umplutură pentru prăjituri. Culoarea sa vibrantă și gustul inconfundabil transformă orice moment al zilei într-o mică sărbătoare. Marmelada de corcodușe nu doar că valorifică un fruct adesea subapreciat, dar aduce și o notă de nostalgie și căldură, reamintind de gusturile autentice și simple ale copilăriei.

Cum se prepară cea mai bună marmeladă de corcoduşe

 1. Se spală bine corcodușele.
 2. Se fierb 10 minute în jumătate de litru de apă. Se lasă la răcit.
 3. Se aruncă apa. Se frămăntă corcodușele pentru a se se para de sâmburi.
 4. Se aruncă sâmburii, iar pulpa corcodușelor și zahărul se pun într-o oală încăpătoare cu fundul gros.
 5. Se pune oala la foc mic, se amestecă continuu. Se adaugă sucul de lămâie. Când marmelada de corcoduțe s-a îngroșat se ia o linguriță din aceasta, se pune pe o farfurie și se dă la frigider. Dacă marmelada își păstrează forma și nu curge după câteva minute la frigider înseamnă că este gata. Dacă nu este gata se mai fierbe puțin.
 6. Marmelada de corcodușe se transferă în borcane sterlizate anterior. Pentru ca aceasta să reziste mai mult în cămară se fierb borcanele închise cu capac timp de 10 minute în baie de apă sau se dau la cuptor la foc mic fără capac pentru 60 de minute sau până se formează crustă deasupra.
 7. Borcanele se lasă să se răcească, acoperite cu un pled.

Trucuri și secrete pentru o delicioasă marmeladă de corcoduşe

Marmelada de corcodușe este o delicatesă care ne bucură cu aroma intensă și dulce-acrișoară a acestor fructe de vară. Corcodușele, adesea subestimate, sunt perfecte pentru a crea o marmeladă bogată și savuroasă. În acest articol, vom explora câteva trucuri și secrete pentru a obține o marmeladă de corcodușe delicioasă și bine echilibrată.

Alegerea corcodușelor

Calitatea marmeladei începe cu selecția fructelor. Alege corcodușe bine coapte, deoarece acestea vor fi mai dulci și mai aromate. Corcodușele de diferite culori (galbene, roșii, violet) pot adăuga nuanțe interesante de gust și culoare. Spală-le bine și îndepărtează eventualele imperfecțiuni înainte de a le folosi.

Prepararea fructelor

Pentru a obține o marmeladă de calitate, este important să pregătești corect corcodușele:

Îndepărtează sâmburii: Acest pas poate fi consumator de timp, dar este esențial pentru a evita bucățile dure în marmeladă. Poți folosi un dispozitiv special pentru sâmburi sau pur și simplu un cuțit ascuțit.
Fierberea preliminară: Fierbe corcodușele pentru câteva minute, până când încep să se înmoaie. Aceasta ajută la extragerea maximă a sucului și la obținerea unei texturi fine.

Echilibrul gustului

Cantitatea de zahăr este crucială pentru echilibrul de gust și consistență al marmeladei. Corcodușele sunt naturale acrișoare, așa că ajustarea zahărului este esențială:

Gustă și ajustează: Începe cu o cantitate mai mică de zahăr și adaugă treptat, gustând frecvent până când ajungi la dulceața dorită. De obicei, pentru 1 kg de corcodușe, se folosește între 500 g și 800 g de zahăr, în funcție de cât de acrișoare sunt fructele.
Suc de lămâie: Adaugă câteva linguri de suc de lămâie pentru a intensifica gustul și pentru a ajuta la gelifierea marmeladei.

Tehnica de fierbere

Fierberea corectă este cheia pentru o marmeladă de succes:

Fierbere lentă: Gătește marmelada la foc mic, amestecând constant pentru a preveni lipirea și arderea. Acest lucru permite zahărului să se dizolve complet și să se formeze o textură omogenă.
Îndepărtarea spumei: În timpul fierberii, va apărea spumă la suprafață. Îndepărteaz-o cu o lingură pentru a obține o marmeladă clară și lucioasă.

Testarea consistenței
Pentru a verifica dacă marmelada este gata, folosește testul farfuriei reci:

Testul farfuriei: Pune o linguriță de marmeladă pe o farfurie rece și las-o să se răcească câteva minute. Dacă marmelada se încheagă și nu curge, este gata. Dacă este prea lichidă, mai fierbe-o câteva minute și testează din nou.

Conservarea

Odată ce marmelada este gata, depozitarea corectă este esențială pentru a-i menține gustul și textura:

Sterilizarea borcanelor: Sterilizează borcanele și capacele prin fierbere sau în cuptor pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Turnarea fierbinte: Toarnă marmelada fierbinte în borcanele sterilizate, lasă un mic spațiu la gâtul borcanului și închide bine capacele.
Răcirea lentă: Lasă borcanele să se răcească treptat la temperatura camerei. După răcire, verifică etanșeitatea capacelor și depozitează borcanele într-un loc răcoros și întunecat.

Rețete de gem:

Gem de măceșe
Gem de prune
Gem de gutui
Gem de lămâie
Gem de mure fără semințe
Gem de căpșuni

Sursa foto: Shutterstock

Evaluează
Alte rețete