Mucenici cu nucă – cum se fac mucenicii moldovenești

Mucenici cu nucă - cum se fac mucenicii moldovenești

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru aluat
  • 1 kg făină
  • 250 ml lapte
  • 250 ml apă călduță
  • 300 g zahăr
  • 2 ouă
  • 180 g unt
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 2 lingurițe de sare
Pentru topping/sirop
  • 200 g nuci măcinate
  • 300 g zahăr
  • 600 ml apă
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • esență de rom
  • răzătatura de la o lămâie
  • 2 gălbenușuri
  • 100 ml lapte

Mod De Preparare

Acești mucenicii cu nucă sunt mai mult decât un simplu desert – sunt o tradiție încărcată de semnificație și istorie, o modalitate de a aduce împreună familii și comunități pentru a sărbători și a se bucura împreună de momente de bucurie și recunoștință.

Acest desert românesc se prepară pentru ziua de 9 martie, atunci se prăznuiesc cei 40 de sfinți din Sebastia, o legiune de soldați din Capadocia care au fost omorâți pentru că nu au vrut să renunțe la creștinism.

Pe 9 martie, femeile prepară 40 de mucenici de sărbătoare și bărbații beau 40 de pahare de vin.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane (în memoria mucenicilor), și sunt copți din aluat de cozonac (făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie), apoi unși cu miere și nucă. Forma lor 8 este un simbol al infinitului și al uniunii cu Cosmosul, în aliniere cu mitul deschiderii Porților Cerului. (sursa: Wikipedia)

Cum se prepară cei mai delicioși mucenici cu nucă – mucenicii moldovenești

  1. Întru castron se sfarmă drojdia, se adaugă apa călduță și 2 lingurițe de zahăr. Se amnestecă. Se acoperă cu un prosop curat și se lasă la loc călduț, ferit de curenți de aer.
  2. Într-un castron mare se amestecă făina, zahărul și sarea.
  3. Separat se amestecă ouăle, laptele călduț și untul.
  4. În vasul cu făină se face o adâncitură cu degetele și se adaugă drojdia.
  5. Se adaugă și amestecul de ouă, lapte ș unt.
  6. Totul se amestecă, la început cu o lingură de lemn și apoi cu mâinile până se obține un aluat omogen.
  7. Aluatul pentru mucenici se frământă circa 10 minute pe blatul de lucru. Dacă este lipicios se mai adaugă făină.
  8. Bila de aluat se transferă în castron, se acoperă și se lasă la loc cald.
  9. Într-o oală se adaugă apa pentru sirop (600 ml). Se aduce la fierbere și se adaugă 300 g zahăr, vanilia, esența de rom și coaja de lămâie rasă. Se fierbe până se obține un sirop nu prea gros. Se lasă să se răcească.
  10. Într-un castron se bat gălbenușurile cu laptele. Se dă deoparte.
  11. Din aluatul obținut se formează 40 de bile care se modelează în forma cifrei 8.
  12. Mucenicii obținuți se pun în tava de cuptor tapetată cu foaie de copt și se lasă să crească la loc cald timp de maxim o oră.
  13. Se preîncălzește cuptorul la 170-180 grade Celsius.
  14. Mucenicii se ung cu amestecul de gălbenușuri și lapte și se dau la cuptor pentru 30-35 minute sau până ce sunt copți.
  15. Mucenicii se scufundă în sirop sau se ung cu acesta și apoi sunt presărați cu nucă din belșug.
  16. Mucenicii cu nucă se savurează calzi sau reci.

Alte rețete tradiționale

Iahnie de fasole cu costiţă
Tobă
Varza a la cluj cu varză dulce
Piftie
Pastramă de oaie
Mici de casă – rețeta autentică
Sărmăluţe tradiționale
Zacuscă de pește
Borș moldovenesc

Sursa foto: Shutterstock

Evaluează
1stargraygraygraygray 1 / 5 - 1 vot
Alte rețete