Orez cu lapte turcesc – rețeta pentru sütlaç

Orez cu lapte turcesc - rețeta pentru sütlaç

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 160 g orez cu bob scurt (osmancık, arborio sau baldo)
  • 1 l lapte
  • 200 zahăr (sau după gust)
  • 8-10 g zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
  • 4 lingurițe apă de trandafir (opțional)
  • coaja rasă de la o lămâie
  • sare
  • 90 g amidon de porumb
  • 400 ml apă
  • alune, fistic (tocate)
  • scorțișoară (pentru decor)

Mod De Preparare

Orezul cu lapte turcesc sau sütlaç este o budincă de orez extrem de populară în gastronomia turcească.

Există două rețete de sütlaç, cea preparată la cuptor fırın sütlaç și cea preparată pe aragaz, sütlaç.

Primele mențiuni ale rețetei de orez cu lapte turcesc apar în cărțile de medicină din secolul 15, unde acest preparat era considerat medicament.

Orezul cu lapte turcesc își are originile în zona Rumelia, din perioada otomană.

Cum se prepară orezul cu lapte turcesc (sütlaç)

  1. Se spală orezul într-o apă.
  2. Se pun apa și orezul la fiert. Se aduc la fierbere. Se lasă să dea în câteva clocote amestecând continuu, până ce aproape toată apa s-a evaporat, 10-15 minute.
  3. Peste orez se adaugă tot laptele (cu excepția câtorva linguri, pe care le dăm deoparte). Orezul cu lapte turcesc se lasă să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute (sau mai mult) până ce orezul devine foarte moale.
  4. Se adaugă zahărul și se amestecă bine.
  5. Laptele lăsat deoparte se amestecă cu amidonul de porumb. Amestecul rezultat se adaugă peste orezul cu lapte. Se omogenizează și se amestecă în mod continuu timp de 5 minute. Orezul cu lapte va începe să se îngroașe.
  6. Se ia oala de pe foc și se adaugă apa de trandafir, vanilia și coaja de lămâie.
  7. Sütlaç-ul se adaugă în 4-6 castronașe (ramekins). Cine dorește un orez cu lapte caramelizat poate folosi un arzător pentru a carameliza suprafața preparatului. Cine are un cuptor cu funcția de grill poate introduce castronașele în cuptor câteva minute folosind această funcție pentru a obține suprafața caramelizată.
  8. Orezul cu lapte turcesc se lasă să se răcească complet la temperatura camerei înainte să fie introduse la frigider tip de minim 4 ore.
  9. Sütlaç se servește ornat cu scorțișoară, alune sau/și fistic măcinat.

Secrete pentru un orez cu lapte turcesc delicios

  1. Folosește lapte proaspăt, nepasteurizat, integral.
  2. Folosește orez Baldo, Osmancik, Tosya sau chiar spărturi de orez.
  3. Folosește extract de vanilie sau semințe din păstaia de vanilie.
  4. Nu folosi prea mult zahăr. Sütlaç-ul nu trebuie să fie prea dulce.
  5. Folosește o oală cu fund dublu pentru a preveni lipirea.

Alte rețete din bucătăria turcească

Lahmacun – pizza turcească

Simit – covrigi turcești

Cataif turcesc

Baclava

Menemen – omletă turcească

Evaluează
1star1stargraygraygray 2 / 5 - 5 voturi