Romesco – sos spaniol de ardei

Retetă Romesco - sos spaniol de ardei

De Ana Munteanu,

Ingrediente

  • 2 ardei grași roșii, mari
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 5 căței de usturoi
  • 2 felii de pâine
  • 50 g migdale prăjite
  • 60 g alune prăjite
  • 3 linguri ulei de măsline extra virgin
  • 1 lingură oțet
  • 1 linguriță boia picantă
  • sare și piper după gust
  • 1/2 legătură pătrunjel proaspăt

Mod De Preparare

Cum avem noi salata de vinete, așa au spaniolii acest sos romesco. 45 de milioane de spanioli nu se pot înșela, zic, atunci când l-au declarat pe romesco sosul lor național, originar din zona Cataluniei. Foarte ușor de făcut, versatil, incredibil de gustos și cu o culoare mai mult decât apetisantă, dacă îl faci o dată, te vei îndrăgosti iremediabil de el.

 

  1. Coace ardeii într-o tigaie, ca de obicei (dacă îi ai deja copți, și mai bine, scapi de o etapă!). Cojește-i, scoate-le semințele și pune-i în blender.
  2. Coace ușor migdalele, alunele și usturoiul în cuptor, cu un praf de sare deasupra, 5 minute.
  3. Pune toate ingredientele în blender și pasează până obții o pastă omogenă, fără cocoloașe.

Romesco

Cum îl poți servi?

Pe pâine prăjită, în burgeri, sandwich-uri.

Ca sos pentru chipsuri, cartofi prăjiți etc.

Ca marinată pentru carne și pește.

Adăugat în supe, tocănițe etc.


Alte rețete spaniole delicioase:

Omletă spaniolă cu cartofi – Tortilla Espanola

Supă spaniolă de roşii

Paella cu pui

Foto: 123rf si shutterstock

Evaluează
Trucuri culinare

Dacă fursecurile pe care le-ai făcut au ieşit prea tari, pune în cutia în care le păstrezi o felie de pâine.

Dacă bananele pe care le ai sunt îndeajuns de coapte pentru mâncat dar nu îndeajuns de bune pentru găti cu ele, le poți coace rapid în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute.