Curry-ul este un amestec de condimente care a cucerit inimile pasionaților de gastronomie din întreaga lume. Numele acestui preparat provine din cuvântul tamil „kari”, care înseamnă „sos”. Cu toate că are origini în Asia de Sud, curry-ul a devenit un fenomen global, iar variantele sale diverse sunt adorate în bucătării din toate colțurile lumii.
Baza pentru sosul curry o reprezintă ceapa, ghimbirul și usturoiul. Baza este condimentată apoi cu cardamom, scorțișoară, cuișoare, coriandru, chimion, semințe de fenicul, semințe de muștar, piper (roșu și negru) și turmeric. În funcție de zonă, sosul curry mai poate conține ardei iute, nucșoară, mac, anason, foaie de dafin, frunze de curry (Murraya koenigii).
Originea curry-ului poate fi urmărită în zonele actuale ale Indiei, Sri Lankăi, Pakistanului și Bangladeshului. Prima mențiune înregistrată a curry-ului datează de acum 2.000 de ani.
Prospețimea ingredientelor
Folosește condimente proaspete. Nu folosi orice condiment care și-a pierdut aroma, care stă în cămară/dulap de foarte mult timp. Ghimbirul folosit trebuie să fie proaspăt, nu folosi ghimbir pudră pentru că nu are aceeși aromă. Același lucru se poate spune și despre usturoi, se folosesc căței proaspeți, nu usturoi pudră.
Nu uita de zahăr
Chiar dacă pare ciudat, zahărul este indispensabil în rețeta pentru sos curry. Acesta taie din aciditatea roșiilor. Dacă ți-a scăpat mai mult zahăr, folosește un pic de zeamă e lămâie pentru a neutraliza curry-ul.
Topping
Un sos curry poate fi transformat cu un topping excelent. Folosește pătrunjel, coriandru, semințe de susan trase la tigaie, bobițe de rodie etc.
Curry consistent
Dacă ți se pare că soul curry este prea subțire, îl poți îngroșa cu piure de roșii sau iaurt grecesc.
Curry prea picant
Dacă ți se pare că sosul curry este mult prea picant pentru gustul tău, îi poți domoli iuțeala adăugând lapte de cocos (la conservă), smântână pentru gătit, iaurt sau smântână.
Un sos curry mai dulce
Vrei un sos curry mai dulce? Poți adăuga fără nicio problemă miere, sirop sau zahăr. Secretul e să adaugi puțin câte puțin și să guști după fiecare adăugare.
Sursa foto: Shutterstock
Alte rețete din India
Garam Masala de casă
Pakoras cu ceapă – chiftele vegetale indiene
Kedgeree – pilaf indian cu pește
Pui Tikka Masala
Onion Bhaji – chifteluțe indiene cu ceapă
Cartofi Bombay
Pâine Naan