Sos curry – rețeta celui mai cremos sos din India

Sos curry - rețeta celui mai cremos sos din India

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 400 ml roșii tocate (o conservă)
  • 15-20 g ghimbir ras
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 1 lingură ulei
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 3 linguri cu vârf cu pudră de curry
  • 1 linguriță zahăr brun
  • 300 ml smântână pentru gătit sau lapte de cocos(conservă)
  • pătrunjel
  • sare
  • piper

Mod De Preparare

Curry-ul este un amestec de condimente care a cucerit inimile pasionaților de gastronomie din întreaga lume. Numele acestui preparat provine din cuvântul tamil „kari”, care înseamnă „sos”. Cu toate că are origini în Asia de Sud, curry-ul a devenit un fenomen global, iar variantele sale diverse sunt adorate în bucătării din toate colțurile lumii.

Baza pentru sosul curry o reprezintă ceapa, ghimbirul și usturoiul. Baza este condimentată apoi cu cardamom, scorțișoară, cuișoare, coriandru, chimion, semințe de fenicul, semințe de muștar, piper (roșu și negru) și turmeric. În funcție de zonă, sosul curry mai poate conține ardei iute, nucșoară, mac, anason, foaie de dafin, frunze de curry (Murraya koenigii).

Originea curry-ului poate fi urmărită în zonele actuale ale Indiei, Sri Lankăi, Pakistanului și Bangladeshului. Prima mențiune înregistrată a curry-ului datează de acum 2.000 de ani.

Cum se prepară cel mai cremos sos curry

  1. Se încălzește uleiul într-o tigaie.
  2. Se adaugă ceapa, ghimbirul și usturoiul și se rumenesc până devin moi.
  3. Se adaugă roșiile și se gătesc până ce se obține o pastă groasă.
  4. Se adaugă sare, piper, pudra de curry și zahărul. Se amestecă timp de 1 minut.
  5. Se adaugă smântâna sau laptele de cocos. Se amestecă. Se ornează cu pătrunjel proaspăt.
  6. Acest sos curry se servește alături de orez, legume, pui, miel etc.

Sfaturi și trucuri pentru un sos curry delicios

Prospețimea ingredientelor

Folosește condimente proaspete. Nu folosi orice condiment care și-a pierdut aroma, care stă în cămară/dulap de foarte mult timp. Ghimbirul folosit trebuie să fie proaspăt, nu folosi ghimbir pudră pentru că nu are aceeși aromă. Același lucru se poate spune și despre usturoi, se folosesc căței proaspeți, nu usturoi pudră.

Nu uita de zahăr

Chiar dacă pare ciudat, zahărul este indispensabil în rețeta pentru sos curry. Acesta taie din aciditatea roșiilor. Dacă ți-a scăpat mai mult zahăr, folosește un pic de zeamă e lămâie pentru a neutraliza curry-ul.

Topping

Un sos curry poate fi transformat cu un topping excelent. Folosește pătrunjel, coriandru, semințe de susan trase la tigaie, bobițe de rodie etc.

Curry consistent

Dacă ți se pare că soul curry este prea subțire, îl poți îngroșa cu piure de roșii sau iaurt grecesc.

Curry prea picant

Dacă ți se pare că sosul curry este mult prea picant pentru gustul tău, îi poți domoli iuțeala adăugând lapte de cocos (la conservă), smântână pentru gătit, iaurt sau smântână.

Un sos curry mai dulce

Vrei un sos curry mai dulce? Poți adăuga fără nicio problemă miere, sirop sau zahăr. Secretul e să adaugi puțin câte puțin și să guști după fiecare adăugare.

Sursa foto: Shutterstock

Alte rețete din India

Garam Masala de casă
Pakoras cu ceapă – chiftele vegetale indiene
Kedgeree – pilaf indian cu pește
Pui Tikka Masala
Onion Bhaji – chifteluțe indiene cu ceapă
Cartofi Bombay
Pâine Naan

Evaluează