Rețete tradiționale de Crăciun

Rețete tradiționale de Crăciun

De Ana Munteanu,

An de an, meniul de Crăciun primește îmbunătățiri. În funcție de buget, de gusturile celor invitați la masă, de capacitățile în arta culinară ale fiecărei gospodine în parte. Cu toate acestea, sunt unele rețete care trebuie să se regăsească pe masa oricărui român, oriunde s-ar afla el în lumea largă. Dacă în restul anului gustăm cu nesaț din gastronomia internațională, măcar meniul de Crăciun să fie, majoritar, românesc.

Rețete tradiționale de Crăciun

Bucuria sărbătorilor de Crăciun este adesea asociată cu aromele bogate și reconfortante ale rețetelor tradiționale, care îmbină gustul savuros cu atmosfera caldă a familiei și prietenilor. Fiecare cultură aduce propriile sale tradiții culinare în sărbătorirea Crăciunului, iar astfel de rețete tradiționale devin parte integrantă a atmosferei festive.

Iată, mai jos, câteva rețete tradiționale de Crăciun care nu ar trebui să lipsească de pe masa ta festivă.

Piftie

Platou cu piftie (aspic, răcitură) alături de legume proaspete și murături.

Aperitivul rece care se găsește pe masa oricărei româncuțe get-beget, pe masa îmbelșugată de Crăciun. Iar, potrivit nutriționiștilor, piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, cu puține calorii și bogată în proteine.

Noi îți dăm cea mai simplă rețetă pentru cea mai gustoasă piftie pe care tu și ai tăi dragi ați mâncat-o vreodată.

Friptură de porc cu bere

Friptură de porc pe masă festivă de Crăciun

O rețetă tradițională, dar mai puțin cunoscută a nelipsitei fripturi de porc din meniul de Crăciun, este cea în bere. Fă-o astfel și vei avea cea mai fragedă, mai ușor de tăiat, mai aspectuoasă și mai gustoasă friptură, după o reţetă simplă, pe care să o servești de Crăciun familiei: friptura de porc cu bere.

Sărmăluţe tradiționale

Castron cu sarmale pe ștergar tradițional

Indiferent de ce alegi să pui pe masa de Crăciun, sărmăluțele nu trebuie să îți lipsească. Fie că ești as într-ale bucătăriei sau începător, vei adora rețeta noastră tradițională! Să facem împreună, pas cu pas, după cea mai simplă rețetă moștenită de la bunica, delicioasele sărmăluțe tradiționale.

Caltaboș

Caltaboș de casă

Caltaboși, cartaboș, chișcă sau călbaj: 4 nume, același produs preparat după tăierea porcului din măruntaiele acestuia fierte și tocate. Noi facem simplu caltaboșii, după această rețetă.

Cârnați tradiționali de casă

Cârnați de casă pe farfurie albă

Dacă nu vreți să cumpărați cârnați gata făcuți de la magazin ci preferați să îi faceți chiar dumneavoastră în gospodăria proprie, vă ajutăm punându-vă la dispoziție cea mai simplă rețetă de cârnați posibilă. Rapid, sănătos, fără chimicale, cârnații făcuți chiar de mâinile dumneavoastră vor fi cei mai proaspeți, cei mai gustoși! Rețeta de cârnați tradiționali de casă este foarte, foarte simplă.

Tobă de porc

Secțiune de tobă de porc de casă pe ștergar alături de ardei iute și roșii.

Toba de porc este un preparat tradițional românesc preparat din stomac de porc umplut cu urechi de porc, șorici, slănină, organe de porc (rinichi, inimă), părți ale capului de porc (obraji, limbă) și condimente.

Rețeta de tobă de casă de porc este rapidă, iar rezultatul este unul delicios.

Lebăr de casă

Platou cu lebăr (leberwurst, liverwurst, cârnat de pate de ficat) alături de murături și pâine.

Lebărul este versiunea românească a Lebărvurstului (cârnat de ficat). În zona Ardealului i se spune maioș (máj din limba maghiară – ficat). Acesta se prepară cu organe de porc (ficat, plămâni, inimă), slănină și intestine. Rețeta de lebăr de casă este foarte simplă.

Lebărul se consumă, de obicei cu ocazia sărbătorilor de iarnă ca antreu, întins pe pâine alături de murături de casă.

Jumări

Castron plin cu jumări de porc

Jumările sunt bucăți crocante prăjite de slănină sau grăsime de porc. Acestea sunt pregătite prin topirea grăsimii de pe carne, iar bucățile rezultate sunt prăjite până devin crocante.

Jumările nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Rețeta de jumări e simplă și extrem de delicioasă.

Aceste rețete tradiționale de Crăciun nu doar îmbogățesc meniul festiv, ci și transmit o parte din istoria și cultura fiecărei comunități. Fiecare preparat aduce cu sine povestea și bucuria specifică sărbătorilor de iarnă.

Eh, și am putea continua la nesfârșit, cu câte și mai câte bunătăți cu aromă de sărbătoare… Dar am decis să lăsăm restul rețetelor tradiționale de Crăciun pe altă dată. Spor la treabă să aveți!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO