Bucătăria turcească este urmaşa tradiţiilor culinare otomane. Şi cum imperiul otoman a intrat în contact cu multe alte popoare, nu este de mirare că specialităţile turceşti sunt atât de variate, cu influenţe atât asiatice, cât şi balcanice. La rândul lor, tradiţiile turceşti au influenţat bucătăriile altor ţări, inclusiv pe a Romaniei.
Reţetele culinare diferă de la o zonă la alta destul de mult, în funcţie de tradiţii şi desigur în funcţie de geografie. Pe coastele Mării Negre, unde tradiţia culinară aret influenţe slave si balcanice, se consumă mult peşte, în special hamsii, dar şi mult porumb.
Sud estul Turciei este faimos pentru reţete de kebab, baklava si kadayif. În partea de vest, unde se cultivă intensiv măslinii, bucătăria turcească foloseşte mult măslinele şi uleiul de măsline. Legumele şi verdeţurile sunt nelipsite în mâncarea din zonele învecinate Mării Mediterane, Mării Egee şi Marmara. În mod surprinzător, turcii se dau în vânt şi după paste, dar numai în anumite zone, de exemplu în Anatolia.
Chiar dacă în ultimii ani şi viaţa lor este agitată, ca şi a noastră, Turcii preferă încă mâncarea gătită în casă, iar o masă în familie tradiţională include legume, atât în mâncare cât şi în salată, carne tocată şi pilaf de bulgur, alături de un sos făcut din iaurt şi castraveţi (influenţă grecească). O altă masă tradiţională este cea formată din carne şi fasole uscată, consumată cu pilaf de orez.
Vinetele, ardeii, ceapa, usturoiul, lintea, fasolea şi roşiile sunt principalele ingrediente din bucătăria turcească. Nucile, migdalele, fitiscul şi alte oleaginoase se folosesc în deserturi şi nu numai. Pentru a da gust unei reţete culinare turcii folosesc pătrunjel, piper, paprika, mentă şi oregano – un obicei pe care îl au toate regiunile mediteraneene.
Un obicei turcesc este acela de a folosi fructele pe post de garnitură, alături de felul principal – cele mai apreciate fructe sunt prunele, curmalele, merele, strugurii şi smochinele, servite proaspete sau uscate. În bucătăria turcească, compotul de fructe se pune alături de carne sau pilaf ca garnitură. Iar unele reţete de pilaf conţin fructe de pădure sau stafide.
Un alt rol important îi revine vinetei, care se întâlneşte în multe reţete de mâncare şi salată. Se combină cu carnea tocată, se pune în kebab, musaca şi se face piure, combinată cu carne. În unele zone există chiar şi gem de vinete.
De asemenea foarte apreciat în bucătăria turcească, iaurtul poate însoţi cam toate mesele care conţin carne, legume – în special vinete – orez sau pâine. Una din cele mai cunoscute băuturi turceşti, ayran, se face tot din iaurt, amestecat cu apă şi sare.
Chiar dacă am împrumutat şi noi multe reţete tradiţionale turceşti, acestea au fost uşor modificate conform tradiţiilor şi preferinţelor româneşti. Dacă vrei să guşti cu adevărat bucătăria turcească, prepară reţetele de supă cu usturoi, cataif sau baclava.