Beurre noisette – rețeta pentru sos de unt franțuzesc

Beurre noisette - rețeta pentru sos de unt franțuzesc

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 250 g unt
  • 4 lingurițe zeamă de lămâie
  • sare
  • piper

Mod De Preparare

Beurre noisette este de fapt unt prăjit/unt brun. Acest sos de unt franțuzesc, deși poartă numele de unt de alune de pădure, nu conține nicio alună de pădure. Numele său descrie, de fapt, aroma plăcută de alune de pădure prăjite care se dezvoltă după ce este caramelizat untul.

Procesul de gătire implică separarea grăsimii de unt de proteinele din acesta, iar apoi gătirea grăsimii rezultate la temperaturi moderate până când capătă o culoare bogată și un parfum intens.

Beurre noisette se servește alături de pește, pui, legume sau paste. Se folosește în patiserie la prepararea de biscuiți, prăjituri sau fursecuri.

Cum se prepară beurre noisette – rețeta pentru sos de unt franțuzesc

  1. Se încălzește o tigaie la foc mediu-mare.
  2. Se adaugă untul în tigaie și se gătește câteva minute la foc mic.
  3. Se amestecă până ce untul începe să se maronească ușor pe fundul tigăii și dezvoltă aroma de alune de pădure. Nu se va lăsa să se ardă untul!
  4. Se adaugă zeama de lămâie, se amestecă repede și se ia de pe foc repede.
  5. Se asezonează cu sare și piper.
  6. Beurre Noisette se poate refrigera într-un borcan cu capac pâna la 5 zile.

Beurre Noisette sau sos de unt franțuzesc arată ce înseamnă cu adevărat arta gătitului. Cum se poate transforma untul într-un sos luxos, cu gust și aromă incredibilă.

Sfaturi și trucuri pentru un delicios beurre noisette

  1. Sosul de unt franțuzesc se prepară în porții mici, pentru ca untul să se gătească uniform.
  2. Pentru a observa mai bine procesul de gătire, se recomandă folosirea unei tigăi deschise la culoare.
  3. Se va amesteca în mod constant de la primele momente de maronire a untului.
  4. Beurre Noisette se va transfera imediat într-un castron, nu se va ține în tigaie. Din cauza căldurii remanente sosul de unt franțuzesc va continua să se gătească și să se ardă.
Evaluează