Tort cu cremă de şampanie

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru blat
  • 20 g unt
  • 2 ouă
  • 100 g zahăr
  • sare
  • 50 g nuci măcinate
  • 1 lingura făină
  • 1 lingura cacao
Pentru sirop
  • 2 linguri zahăr
  • 50 ml apă
  • 2 linguri lichior
  • 1 lingura zeamă de lămâie
Pentru cremă
  • 80 ml zeamă de lămâi verzi
  • 200 g zahăr
  • 400 ml şampanie
  • 4 gălbenuşuri
  • coaja rasă de la jumătate de lămâie
  • 12 foi gelatină
  • 600 ml smântână pentru frişcă
Pentru ornat
  • 50 g zahăr
  • 50 g fistic mărunţit
  • 200 ml frişcă bătută
  • 1-2 lingurite zahăr pudră
  • lămâie verde

Mod De Preparare

1. Pentru blat, se bat ouăle cu zahărul şi sarea, apoi se adaugă untul înmuiat, nucile şi cacaua cernută cu făina. Se amestecă uşor, se toarnă într-o formă de tort cu perete detaşabil şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 20 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească şi se aşază pe un platou. în jurul blatului se pune şi partea detaşabilă de la forma de copt. Se face un sirop din 50 ml apă, 2 linguri de zahăr, lichiorul şi zeama de lămâie.

2. Pentru cremă, zeama de lămâie şi zahărul se pun într-un vas şi se încălzesc uşor. Se adaugă şampania, gălbenuşurile şi coaja de lămâie rasă, amestecând continuu. Se lasă pe foc câteva minute, având grijă să nu se taie, apoi se dă deoparte. Se adaugă gelatina înmuiată şi se lasă să se răcească. Frişca se bate, apoi se pune în cremă amestecând uşor.

3. Crema se toarnă peste blat şi se dă la frigider cel puţin 2 ore. Pentru amestecul de fistic, se topeşte zahărul până se caramelizează şi se înglobează fisticul. Se toarnă pe o suprafaţă unsă cu ulei şi se sparge apoi în bucăţele mici.

4. Când crema s-a întărit, se îndepărtează partea detaşabilă de la forma de pe tort şi se ornează cu fistic caramelizat, frişcă, zahăr şi lămâie.