Tort “Doboş“

De

Ingrediente

  • 200 g unt
  • 1 gălbenuş
  • 150 g zahăr tos
  • 350 ml lapte rece
  • 3 linguri praf de budincă
pentru cremă
  • unt şi făină pentru uns forma
  • 1 linguri rom
  • 80 g unt
  • 20 g amidon alimentar
  • 100 g făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 150 g zahăr pudră
  • 8 ouă
pentru aluat
  • 100 g ciocolată menaj
Pentru ornat
  • 175 g zahăr tos

Mod De Preparare

1. Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu zahărul, zahărul vanilat şi romul, până se obţine o spumă densă. Se pun apoi gălbenuşurile şi untul topit, dar rece şi se amestecă uşor. Se adaugă în ploaie şi făina cernută cu amidonul şi se amestecă în continuare uşor, de jos în sus.

2. Din această compoziţie trebuie să iasă 7 foi, care se coc într-o formă de tort detaşabilă. Se ia câte o lingură din aluat şi se pune pe hârtia de copt unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se întinde într-un strat subţire de 3-4 mm şi se coace în cuptorul încins, la foc mijlociu, 7-8 minute. Hârtia de copt se desprinde imediat. Cea mai frumoasă foaie se păstrează pentru ornat.

3. Se dizolvă praful de budincă în lapte, apoi se adaugă zahărul şi gălbenuşul. Se amestecă şi se fierbe la bain-marie până se îngroaşă. Se adaugă ciocolata rasă, iar când se răceşte şi untul frecat spumă.

4. Se montează tortul şi se ornează cu foaia glasată cu caramel, tăiată radial. Pentru glazură, caramelul se toarnă pe foaia pusă pe o tavă încălzită, pentru a se întinde uşor.