Cum se face ghee (unt clarificat)

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 500 g unt
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper

Mod De Preparare

Ghee este un unt clarificat ce se obține prin eliminarea grăsimii și a apei din unt. Foarte multe persoane îl consideră ca fiind medicament, dar cei mai mulți îl folosesc la gătit datorită aromei mai concentrate, dar și a conținutului redus de lactoză.

Cum se prepară ghee sau unt clarifiat

  1. Într-o tigaie cu fund dublu se adaugă untul și se încălzește la foc mediu.
  2. Se lasă untul să se topească încet.
  3. După topirea completă a untului se domolește focul la mic. Cu ajutorul unei linguri de metal se îndepărtează spuma care s-a format la suprafața untului topit. Aceasta se poate folosi la alte preparate.
  4. După îndepărtarea spumei, apa se va evapora din unt și lichidul rămas în tigaie va începe să fiarbă violent.
  5. Ghee nu va fi lăsat să ajungă la culoarea maro închis (asta înseamnă că se arde). Untul clarifiat trebuie să fie de culoare galben intens.
  6. Cât încă este cald, ghee trebuie transferat într-un borcan de sticlă sterilizat.
  7. Ghee se va solidifica la frigider unde poate fi ținut. Acesta poate fi aromatizat cu cocos, usturoi, ierburi aromatice etc.