Caponata alla Siciliana – ghiveci de legume sicilian

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 kg vinete
  • 500 g tulpini de țelină
  • 300 g roșii
  • 300 g ceapă
  • 230 g măsline
  • 170 g capere, scurse bine
  • 5 linguri semințe de pin
  • 80 ml oțet
  • 2 linguri zahăr
  • 240 ml sos de roșii (opțional)
  • frunze de busuioc proaspăt, pentru decorat (opțional)
  • sare după gust

Mod De Preparare

O mâncare ușor de făcut, sănătoasă, plină de legume de vara delicioase și aromate, specifică zonei Siciliei. Extrem de versatilă, poate fi servită fie ca un ghiveci fie ca o zacuscă – pe pâine prăjită fierbinte merge de minune!

 

Slabă în calorii, perfectă pentru vegetarieni și pentru cei care țin post.

  1. Pune cozile de țelină în apă ușor sărată, timp de 5 minute. Toacă-le și sotează-le în puțin ulei, câteva minute.
  2. Crestează un X pe fundul fiecărei roșii și aruncă-le în apă clocotită timp de 30 de secunde (ca s ăîți fie mai ușor să le dai coaja jos). Îndepărtează coaja și toacă roșiile.
  3. Călește ceapa tocată timp de 5 minute. Când a devenit translucidă, adaugă caperele, semințele de pin și roșiile.
  4. Lasă totul la făcut, amestecând din când în când, timp de 15 minute. Dă de pe foc.
  5. Între timp, toacă vinetele și călește-le într-un alt vas (în tranșe, dacă nu ai o tigaie în care să îți încapă toate). Când ultima tranșă e gata, pune roșiile la loc pe foc, toarnă peste vinetele și țelina.
  6. Toarnă și sosul de roșii (dacă alegi să îl pui). Apoi oțetul și zahărul. Când se evaporă oțetul, dă vasul de pe foc și lasă la răcit puțin. Servește la temperatura camerei, cu extra busuioc deasupra.

Din cantitățile date o să îți iasă destul de multă Caponata, dar nu te îngrijora: se menține bine la frigider, iar, odată cu trecerea zilelor, gustul chiar se îmbunătățește.

 

Alte rețete delicioase din bucătăria italiană:

Tortellini cu spanac și ricotta în sos alb

Pui Puttanesca

Lasagna Mic-Dejun