Bucătăria chineazească a cucerit întreaga lume prin varietatea ingredientelor şi abundenţa condimentelor care dau un gust complet diferit mâncărurilor, chiar şi când ingredientul de bază e acelaşi.
Bucătăria chinezească se bazează pe câteva ingrediente cheie pe care le găsim în multe reţete culinare specifice acestei ţări. Este vorba de orez, tăiţei, legume, pui, fructe de mare şi foarte multe condimente. Reţetele chinezeşti trebuie încercate de cei care vor să cunoască într-adevăr China şi pe chinezi, bucătăria chinezească fiind o parte importantă a culturii lor.
Dezvoltarea şi diversificarea deliciilor din bucătăria chinezească sunt reprezentative pentru îndelungata istorie a ţării. Reţete noi şi gustoase au fost create cu fiecare dinastie care a condus China, dar arta culinară chinezească şi-a atins apogeul în timpul dinastiei Quing, adică între anii 1600 şi 1900.
Într-o ţară cu o cultură, o geografie şi o climă atât de diversificate, şi reţetele culinare sunt diverse şi neaşteptate, astfel că bucătăria chinezească are mai multe ramuri, una mai interesantă decât alta.
Un bucătar chinez priceput poate să folosească un singur ingredient de bază, de pildă un simplu pepene, pentru a crea zeci de reţete culinare, fiecare cu propriul ei gust. Totul se datorează condimentelor şi ierburilor pe care bucătăria chinezească le foloseşte din abundenţă. Ghimbir, muştar, usturoi, susan, bambus, scorţişoara, ardei iute – sunt doar o mică parte din condimentele pe care chinezii le folosesc cu multe inventivitate şi imaginaţie în sutele de reţete de mâncare tradiţionale.
Bucătăria chinezească este o combinaţie armonioasă de culori, arome şi forme, strânse laolalta de unii din cei mai pricepuţi bucătari ai lumii. Reţetele chinezeşti se transmit din generaţie în generaţie, iar bucătarii cei mai pricepuţi stăpânesc tehnici complicate învăţate de la părinţi şi bunici. Ingredientele fierte, înăbuşite, prăjite, fripte sau coapte – metodele de pregătire a alimentelor sunt foarte variate – sunt aşezate frumos pe farfurii astfel că e o plăcere nu numai să le guşti, ci şi să le vezi sau să le miroşi.
Bucătăria chinezească se adresează tuturor simţurilor, chiar dacă gustul este principalul atu pe care îl au cele mai multe reţete de mâncare chinezească.
E adevărat că cele mai delicioase preparate chinezeşti sunt preparate de bucătarii chinezi pricepuţi, dar există şi reţete simple pe care le poate prepara oricine – până la urmă nu avem toţi posibilitatea de a călători în China pentru a face cunoştinţă cu faimoasa bucătărie chinezească. Supele chinezeşti, reţetele cu orez, reţetele cu pui sau vită, aduc o bogăţie de arome la fiecare masă.
Pe lângă gust, un alt aspect important al bucătăriei chinezeşti este acela că mai toate reţetele sunt foarte sănătoase. Ingredientele sunt naturale, bogate în vitamine şi grăsimi bune, iar timpul de gătire este mic, astfel că ingredientele îşi păstrează proprietăţile.