inapoi la unica.ro

Bucataria spaniola

Paella cu creveti si fructe de mare - un simbol pentru bucateria spaniola

Bucătăria spaniolă constă într-o marie varietate de reţete conţinând ingrediente diferite, dar întotdeauna proaspete şi de calitate. Pentru că se înscrie în linia bucătăriilor mediteraneene, tradiţia culinară spaniolă pune accentul pe natural, pe prospeţime şi desigur pe sănătate.

În Spania, mâncarea este un mod de viaţă, iar în jurul ei se formează prietenii şi se înfiripă relaţii de iubire. Bucătăria spaniolă reuneşte feluri de mâncare caracteristice diferitelor regiuni, cu ingrediente speciale şi influenţe arabe. Multe mâncăruri sunt preparate astăzi exact aşa cum se preparau acum 200 de ani.

Din multitudinea de reţete spaniole, câteva pot fi considerate comune tuturor zonelor ţării: tortilla de patata, paella, cârnaţii chorizo, brânzeturile şi tocaniţele delicioase. Chiar dacă se prepară diferit de la o regiune la alta, toţi spanolii le gustă cu aceeaşi plăcere.

Există şi multe reţete de mâncare ce au la bază leguminoasele – mazăre, fasole uscată sau verde. Spaniolii sunt îndrăgostiţi şi de supe, dar şi de pâine, ambele cunoscând o mulţime de varietăţi.

Salatele nu sunt la fel deimportante ca în restul regiunilor mediteraneene. Spaniolii înţeleg prin salată ceea ce înţeleg şi mulţi români, adică un amestec rudimentar de frunze verzi cu felii de castravete. În schimb, legumele sunt parte intregrantă din multe reţete culinare. Bucătăria spaniolă foloseşte intens cartofii, roşiile, ardeii graşi, fasolea şi ciupercile.

Un alt punct forte al reţetelor spaniole este usturoiul care se combină cu orice, în orice reţetă culinară, până şi în supe. De asemenea, la loc de cinste pe mesele spaniolilor stau măslinele, fie sub formă de ulei, fie marinate sau crude, servite ca aperitiv. Uleiul de măsline şi usturoiul sunt printre puţinele constante în bucătăria spaniolă – uneori sunt singurele ingrediente comune pe care le au aliemntele din două zone geografice ale Spaniei.

Bucătăria spaniolă include şi multe reţete cu carne. Puiul, iepurele şi porcul se pun în mâncare sau se folosesc pentru salamuri şi cârnaţi – prefertaul spaniolilor este chorizo, un cârnat afumat picant. La capitolul „carne” nu tebuie să uităm peştele şi fructele de mare. Caracatiţa gătită în propria ei cerneală este cel mai gustat preparat din fructe de mare, dar acelaşi animal marin se poate regăsi şi în supele de peşte, care se fac după reţete ce diferă de la o regiune la alta.

O altă supă faimoasă în Spania este gazpacho, făcută cu roşii, ulei de măsline, usturoi, castraveţi şi servita rece cu crutoane.
În ce priveste băuturile, spaniolii îşi încep dimineţile cu cafea, dar după amiaza este stropită din plin cu sangria, un punch făcut din vin roşu şi fructe aromate, care se găseşte peste tot în Spania.

Cum faci gazpacho cu creveţi

Învaţă să prepari o reţetă delicioasă de gazpacho cu creveţi, urmând secretele bucătarilor din Spania. Mod de preparare: Combină toate ingredientele, în afară de creveţi, într-un blender sau robot de bucătărie şi amestecă la viteză mare, câteva zeci de secunde, până obţii o pastă groasă. Gustă şi asezonează cu sare şi piper, dacă este nevoie. […]

Cum să faci sangria cu miere la tine acasă

Învaţă să prepari o sangria răcoritoare cu miere şi fructe la tine acasă, pentru zilele fierbinţi de vară şi nu numai. Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele într-un blender şi serveşte în pahare de vin roşu, garnisite cu felii de portocală sau lămâie.

Gazpacho reinventat

Spaniolii sunt cei care se delecteaza cu supa gazpacho si intr-adevar este un deliciu. Iata o reteta pentru un… gazpacho reinventat! 1. Se curăţă toate ingredientele, se spală, se taie bucăţi şi se pun la fiert în apă cu sare. 2. După ce au fiert, se strecoară, se dă ceapa la o parte şi se pasează zarzavaturile cu blenderul vertical. […]

Supă spaniolă de roşii

Învaţă să faci o supă spaniolă de roşii ca la Barcelona!   Mod de preparare:   1. Într-o tigaie, se rumeneşte uşor cârnatul picant, tăiat felioare. 2. În oala de fiert supa, se încinge o lingură de ulei şi se pun să se călească ceapa curățată și tocată mărunt şi usturoiul curățat și tăiat felioare. […]

Paella cu pui

1. Se curăță și se spală copanele. Orezul se alege, se spală, apoi se pune să fiarbă la foc mic, într-un litru de apă. 2. Ardeii și ceapa se curăță, se taie mărunt și se călesc. După ce s-au înmuiat, se adaugă usturoiul măcinat și copanele de pui. Se amestecă bine și se lasă să […]

Tortilla cu legume

► Frunzele de salată se spală bine şi se scurg de apă. Morcovii se spală şi se dau prin răzătoare. Dovleceii se spală, se curăţă şi se taie bucăţele. Ardeii graşi se spală, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe. Ceapa verde se taie inele. ► Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline şi […]

Specialitate “latino”

1. Muşchiul de porc se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie felii mai groase. Într-un bol, se amestecă 2 linguri de muştar cu sare, piper şi miere, până se omogenizează. Se ung bine bucăţile de carne cu sosul de muştar, se pune totul într-o pungă şi se dă la rece pentru o oră. […]

rss

Trucurile voastre culinare

  • Dacă fursecurile pe care le-ai făcut au ieşit prea tari, pune în cutia în care le păstrezi o felie de pâine.

    Trimis de: Irina Adomnitei
  • Adaugă sare peste peşte cu 10-15 minute înainte de a-l praji sau pune pe grătar

    Trimis de: Daniela Stancu
  • Pentru că legumele fierte să îşi păstreze culoarea, scoate-le din apa în care au fiert şi pune-le într-un vas cu apa rece sau cuburi de gheaţă

    Trimis de: Stela Dumitru
  • Adaugă o linguriţă de bicarbonat peste carne şi această va fi fragedă după preparare

    Trimis de: Denisa Decebal
  • Pune în compoziţia glazurilor o lingură de iaurt, pentru că aceasta să nu plesnească când se răceşete

    Trimis de: Alina Petreanu
19 trucuri
  • Ce îţi place să mănânci la desert?

    vezi rezultatele
    Loading ... Loading ...

Urmareste-ne pe Facebook