Coliva tradiţională

Ingrediente

  • 500 g arpacas
  • 350 g zahar
  • 350 g nuca
  • 6 pliculete zahar vanilat
  • 5 lingurite coaja de lamaie
  • 100 g stafide
  • 1 pachet zahar pudra pentru ornat

Preparare

Coliva tradiţională – mâncarea-simbol al ceremoniilor religioase închinate celor trecuți în neființă, ea reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se fac și pâinea și coliva).

Mod de preparare:

Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (faţă de orez, pentru colivă ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş).

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte”.

Între timp, se alege nuca, se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

Adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte şi dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, etc.

coliva1

ELLE.ro
Unica.ro
AVANTAJE.RO – GASTRO
Sfatul medicului
Libertatea.ro
Glamour.ro
Lasa un comentariu