Dulceață de lapte: crema decadentă cu aromă de caramel, perfectă pentru torturi și prăjituri

Dulceață de lapte: crema decadentă cu aromă de caramel, perfectă pentru torturi și prăjituri

Ingrediente

  • 800 ml lapte
  • 400 g zahăr
  • 10 g bicarbonat de sodiu

Mod De Preparare

Dulceață de lapte sau dulce de leche – tu ai încercat-o? Este o cremă delicioasă de lapte cu zahăr, gătită până când capătă culoarea și aroma caramelului.

Dulceața de lapte este o cremă de caramel populară în întreaga lume, dar mai ales în America Latină, de unde este, de altfel, originară. Se consumă atât ca atare, cât și pe pâine, pe brioșe sau ca și bază pentru cremele de tort sau pentru înghețată. Un desert popular cu dulceață de lapte este prăjitura Tres Leches.

Dulce de leche înseamnă „dulce de lapte'. În Franța i se spune „confiture de lait', iar în Turcia „kajmak' (având la bază caimac). Cea mai simplă variantă pentru a pregăti dulceață de lapte implică laptele condensat la conservă. Practic, una sau mai multe conserve se fierb într-o oală cu apă timp de două-trei ore, până când compoziția din interior se caramelizează de la sine. Rezultatul final este o dulceață de lapte extrem de dulce, cu gust intens de caramel.

O altă variantă este cea făcută cu lapte și zahăr, de la zero. Deși necesită puțin mai mult efort decât fierberea conservelor, rezultatul final nu are o dulceață exagerat de intensă, fiind ideal pentru a fi întins pe pâine dimineața, la micul dejun.

Descoperă mai jos cum poți pregăti dulceață de lapte ușor la tine acasă:

  1. Laptele se pune pe foc și se lasă până începe să dea în clocot.
  2. Se adaugă treptat bicarbonatul.
  3. Se adaugă și zahărul și se amestecă.
  4. Până când amestecul începe să fiarbă, se mixează continuu, pentru ca zahărul să se topească și să nu se caramelizeze.
  5. Se lasă apoi la foc mic spre mediu timp de un sfert de ceas.
  6. Strecurăm cu ajutorul unei site compoziția în altă oală și continuăm să fierbe.
  7. Repetăm acest proces de mai multe ori, până când apa din compoziție se evaporă și obținem o cremă fină.
  8. Se toarnă în borcane sterilizate și se dă la frigider atunci când s-a răcit.

Foto – 123rf.com

Evaluează
1star1star1star1star1star 5 / 5 - 1 vot