Tort Sacher sau Sachertorte: un tort plin de ciocolată, cu marmeladă fină

Tort Sacher sau Sachertorte: un tort plin de ciocolată, cu marmeladă fină

De Bianca Prangate,

Ingrediente

Blat
  • 250 g făină
  • 250g unt cu cel puțin 80% grăsime
  • 200 g zahăr alb
  • 250 g ciocolată neagră
  • 8 ouă
  • 5 g sare
Decor
  • 400 g marmeladă de caise
  • 30 ml compot de caise sau lichior de caise
Glazură
  • 150 g ciocolată neagră
  • 150 ml smântână lichidă pentru frișcă

Mod De Preparare

Tort Sacher: un desert originar din capitala Austriei, care cucerește prin gustul intens de ciocolată, domolit doar de o marmeladă dulce-acrișoară de caise.

Tortul Sacher ar fi fost creat de tânărul cofetar Franz Sacher, în anul 1832, când l-a pregătit pentru Prințul Metternich în Viena. Astăzi este una dintre cele mai populare specialități vieneze, faima acestui tort ducându-se în toată lumea.

Se spune că Franz Sacher a creat acest tort pe vremea când era doar un ucenic pentru cheful cancelarului Metternich, conform spuselor fiululi lui Franz, Eduard. Când cheful s-a îmbolnăvit, Franz ar fi fost nevoit să creeze un tort nou. Se speculează însă că legătura dintre Franz Sacher și cancelarul Metternich ar fi fost inventată de Eduard, de dragul vienezilor nostalgici după perioada imperială.

Tortul este compus dintr-un blat de ciocolată intens, două straturi subțiri de marmeladă de caise și o glazură onctuoasă de ciocolată. Iată cum poți pregăti tort Sacher sau Sachertorte chiar la tine acasă:

  • Se bate spumă untul, apoi se adaugă gălbenușurile și sarea.
  • Separat, albușurile se bat spumă, până formează o bezea tare, care nu cade din castron atunci când acesta este întors cu susul în jos.
  • Peste albușuri se adaugă zahărul și se continuă amestecarea, până când tot zahărul este încorporat.

  • Ciocolata ruptă în bucăți se pune la topit la bain-marie. Nu se amestecă în ea decât atunci când e aproape gata.
  • Ciocolata topită și ușor răcită se toarnă peste crema de gălbenușuri și unt. Această cremă nu se poate mixa cu ciocolata fierbinte, întrucât există riscul ca gălbenușurile să înceapă să se gătească.
  • Mai apoi, se încorporează albușurile spumă, amestecând cu o spatulă.

  • Se adaugă făina cernută peste compoziție, mixând de jos în sus, pentru a nu rămâne cocoloașe.
  • Aluatul se toarnă într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30-40 de minute sau până trece testul scobitorii.

  • Când blatul e complet răcit, se taie în trei părți egale.
  • Marmelada se amestecă cu compotul sau lichiorul de caise. Se unge fiecare felie de blat cu această compoziție.

  • Pentru a pregăti glazura, smântâna lichidă se pune pe foc și o se lasă câteva minute, până ajunge aproape de punctul de fierbere.
  • Odată încălzită, focul se oprește și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți.

  • După 30 de secunde, se începe amestecarea compoziției, până devine omogenă și lucioasă.
  • Ganache-ul de ciocolată astfel obținut se lasă puțin la răcit, apoi se acoperă tortul cu el.

  • Tortul se decorează după preferințe și se servește rece.

Foto – Profimedia

Evaluează
1star1star1star1star1star 4.5 / 5 - 2 voturi