inapoi la unica.ro

Bucataria chinezeasca

Tăiţei chinezesti cu carne, mancate in mod traditional si distinct pentru bucateria chinezeasca

Bucătăria chineazească a cucerit întreaga lume prin varietatea ingredientelor şi abundenţa condimentelor care dau un gust complet diferit mâncărurilor, chiar şi când ingredientul de bază e acelaşi.

Bucătăria chinezească se bazează pe câteva ingrediente cheie pe care le găsim în multe reţete culinare specifice acestei ţări. Este vorba de orez, tăiţei, legume, pui, fructe de mare şi foarte multe condimente. Reţetele chinezeşti trebuie încercate de cei care vor să cunoască într-adevăr China şi pe chinezi, bucătăria chinezească fiind o parte importantă a culturii lor.

Dezvoltarea şi diversificarea deliciilor din bucătăria chinezească sunt reprezentative pentru îndelungata istorie a ţării. Reţete noi şi gustoase au fost create cu fiecare dinastie care a condus China, dar arta culinară chinezească şi-a atins apogeul în timpul dinastiei Quing, adică între anii 1600 şi 1900.

Într-o ţară cu o cultură, o geografie şi o climă atât de diversificate, şi reţetele culinare sunt diverse şi neaşteptate, astfel că bucătăria chinezească are mai multe ramuri, una mai interesantă decât alta.

Un bucătar chinez priceput poate să folosească un singur ingredient de bază, de pildă un simplu pepene, pentru a crea zeci de reţete culinare, fiecare cu propriul ei gust. Totul se datorează condimentelor şi ierburilor pe care bucătăria chinezească le foloseşte din abundenţă. Ghimbir, muştar, usturoi, susan, bambus, scorţişoara, ardei iute – sunt doar o mică parte din condimentele pe care chinezii le folosesc cu multe inventivitate şi imaginaţie în sutele de reţete de mâncare tradiţionale.

Bucătăria chinezească este o combinaţie armonioasă de culori, arome şi forme, strânse laolalta de unii din cei mai pricepuţi bucătari ai lumii. Reţetele chinezeşti se transmit din generaţie în generaţie, iar bucătarii cei mai pricepuţi stăpânesc tehnici complicate învăţate de la părinţi şi bunici. Ingredientele fierte, înăbuşite, prăjite, fripte sau coapte – metodele de pregătire a alimentelor sunt foarte variate – sunt aşezate frumos pe farfurii astfel că e o plăcere nu numai să le guşti, ci şi să le vezi sau să le miroşi.

Bucătăria chinezească se adresează tuturor simţurilor, chiar dacă gustul este principalul atu pe care îl au cele mai multe reţete de mâncare chinezească.

E adevărat că cele mai delicioase preparate chinezeşti sunt preparate de bucătarii chinezi pricepuţi, dar există şi reţete simple pe care le poate prepara oricine – până la urmă nu avem toţi posibilitatea de a călători în China pentru a face cunoştinţă cu faimoasa bucătărie chinezească. Supele chinezeşti, reţetele cu orez, reţetele cu pui sau vită, aduc o bogăţie de arome la fiecare masă.

Pe lângă gust, un alt aspect important al bucătăriei chinezeşti este acela că mai toate reţetele sunt foarte sănătoase. Ingredientele sunt naturale, bogate în vitamine şi grăsimi bune, iar timpul de gătire este mic, astfel că ingredientele îşi păstrează proprietăţile.

Wok de tăieţei chinezeşti

Un wok de tăiţei chinezeşti foarte uşor şi rapid – gata în numai 15 minute. Iată reţeta. 1.   Morcovul se trece prin răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la călit în ulei cu ardeii tăiaţi fâşii foarte subţiri. Între timp, se încălzeşte apa şi, când fierbe, se dă drumul tăieţeilor de orez. Se lasă […]

Peşte cu legume

Este în tradiţia sarbatorilor sa pregatim peste, simbolul crestinataţii. Am cautat o reţetă aleasă de peşte cu legume: 1. Vânata si dovlecelul spalate se taie pe lung în felii foarte subţiri. Ardeii se taie bastonase cât mai subţiri. 2. Într-o tigaie, se încing doua linguri de ulei si se pun legumele taiate sa se soteze. […]

Raţă lăcuită

Raţa, o carne nu foarte des întâlnită în bucătăriile gospodinelor, pentru că este destul de pretenţioasă. Dar la ocazii speciale, cei dragi se vor bucura de raţa ta lăcuită: 1. Raţa bine pârlita si curaţata, se cufunda 30 de secunde în apa clocotita, se scoate, se trece pe sub un jet de apa rece si […]

Ouă murate

Nimic nu-i face mai mare placere meseanului decât privelistea unor platouri cu preparate colorate. Iata o propunere gustoasă, de ouă murate: 1. Ouale se pun la fiert si imediat cum apa da în clocot se iau de pe foc si se lasa 10 minute sa stea în apa fierbinte. Apoi, se scot, se lasa la […]

Tăiţei cu carne tocată

Hai să gătim chinezeşte! Pentru o masă de patru persoane, dacă ai nevoie de ceva rapid şi inedit, îţi recomand tăiţeii cu carne tocată. Uite cum să procedezi: 1. Se fierb taiţeii. 2. Se încinge uleiul vegetal, se adauga ardeiul si carnea tocata si se prajesc pâna capata o culoare maronie. 3. Se adauga sos […]

Pui dulce picant

Puiul dulce picant este nemaipomenit la ocazii speciale. Se face rapid şi are foarte multă savoare. 1. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie, de preferat de tip wok şi se adaugă bucăţile de pui. Se lasă cam 3 minute până se rumenesc uşor. Se scoate puiul şi se dă deoparte. 2. În aceeaşi […]

Peşte pe pat de ardei

Bucataria chinezeasca nu este atat de complicată pe cât ne imaginăm. Pentru început, îţi recomand peştele pe pat de ardei: este delicios! 1. Pestele se porţioneaza si se presara cu sare. Ardeii se curaţa de seminţe si filamentele albe si se taie bastonase cât se poate de subţiri. 2. Într-o tigaie tip wok se pune […]

Banane împachetate

Cel mai rapid desert pe care îl poţi face! În doar zece minute poţi prepara 4 porţii delicioase de banane împachetate. 1. Se curaţa bananele şi se aşază câte două în hârtie de copt. Se repartizeaza conţinutul lingurei de ciocolata trecuta rece pe razatoare si nuca de cocos. 2. Sucul de lamâie se strecoara si […]

Placinele asiatice

Învaţă să prepari corect nişte plăcinţele asiatice delicioase cu legume.   1. Cartofii se fierb în apa cu sare si apoi se paseaza ca la piure. Mazarea se da într-un clocot-doua, iar apoi se scurge. Ceapa se taie marunt.   2. Într-un vas, se amesteca piureul de cartofi cu mazarea, porumbul bine scurs si chimenul […]

Chec sărat

Cine spune că ar trebui să fie dulce checul? Uite cum să faci un chec sărat, cu surimi! 1. Se amesteca faina cu praful de copt, ouale, laptele, uleiul, cascavalul, sarea si piperul. 2. Bastonasele de surimi se taie pe lung, cât mai subţire, se amesteca în aluat si apoi se toarna în forma de copt. 3. Se da […]

12
rss

Trucurile voastre culinare

  • Ţine ceapa în lapte înainte de a o praji pentru a fi mai  gustoasă şi mai crocantă

    Trimis de: Andreea
  • Prăjiturile din aluat, pregătite la cuptor nu cresc aşa cum trebuie dacă se deschide cuptorul înainte de a trece aproximativ trei sferturi din timpul necesar coacerii

    Trimis de: Marcela Patru
  • Adaugă sare peste peşte cu 10-15 minute înainte de a-l praji sau pune pe grătar

    Trimis de: Daniela Stancu
  • Atunci când e necesar să adaugi apa în mâncare este indicat să foloseşti apă fierbinte

    Trimis de: Erika
  • Dacă ai pus prea multă sare în supă, adaugă un cartof - acesta va absobi sarea în exces

    Trimis de: Iolanda Calota
19 trucuri
  • Ce îţi place să mănânci la desert?

    vezi rezultatele
    Loading ... Loading ...