Bucataria italiana

Farfurie cu paste si fructe de mare, paste fiind un simbol pentru bucateria italiana

Italia este o destinaţie de vis pentru oricine iubeşte mâncarea şi băutura bună. Dar nu e nevoie să călătoreşti ca să te delectezi cu deliciile italiene. Poţi aduce Italia la tine acasă dacă încerci reţetele delicioase de paste sau pizza.

Totuşi, nu uita că acestea sunt cele mai cunoscute mâncăruri din bucătăria italiană, dar nu sunt singurele delicii pe care le propune această ţară. Dacă vrei să guşti cu adevărat din bunătăţile italiene trebuie să încerci şi risotto, lasagna, minestrone şi desigur salatele cu mozzarela.

Bucătăria italiană este una din cele mai cunoscute din lume şi a influenţat cultura culinară a multor ţări. La rândul ei, a fost influenţată de-a lungul istoriei de bucătăria arabă, grecească, bizantină şi etruscă. Reţete italiene vechi de mii de ani au cunoscut modificări importante odată cu descoperirea continentului american, când s-au adus în Europa cartoful, roşiile, porumbul şi ardeiul gras.

Dacă nu ai fost niciodată în Italia sau nu ai cunoscut-o îndeajuns probabil ai impresia că toţi italienii mănâncă doar pizza şi paste. Ei bine, bucătăria italiană este foarte variată şi bogată. În Milano se mănâncă mult risotto, în Bologna se mănâncă tortellini, iar în Napoli nu trece nicio zi fără pizza.

Reţetele culinare preferate diferă nu numai de la o regiune la alta, ci şi de la un oraş la altul. Fiecare zonă are o anumită reţetă de paste sau sos pentru paste, aşa cum fiecare preferă un alt tip de brânză sau un alt vin. Italia este probabil ţara cu cea mai variată bucătărie pentru că avut şi o istorie plină.

Multe reţete italiene conţin brânză de diverse tipuri – italienii ştiu să prepare sute de tipuri de brânză diferite. Chiar şi faimoasa mozzarela există în mai multe varietăţi, toate la fel de gustoase. Mai puţin cunoscute, dar nu mai puţin utilizate în Italia sunt parmigiano-reggiano, ricotta, tirolese sau robiola.

În afară de brânzeturi, bucătăria italiană foloseşte foarte mult măslinele, uleiul de măsline, prosciutto – un tip de şuncă italiană – roşiile uscate la soare, anghinarea, ciupercile porcini. Ca toate reţetele mediteraneene şi cele italiene sunt condimentate din belşug cu salvie, rozmarin, oregano, usturoi, busuioc, cimbru şi alte verdeţuri specifice zonei.

Totuşi, pastele rămân cel mai cunoscut ingredient din bucătăria italiană. În funcţie de formă şi dimensiune, italienii le numesc penne, spaghetti, fusili, rigatoni, farfale, gnocchi şi multe altele. Dacă sunt şi umplute, atunci au cu totul alte nume, de pildă tortellini sau ravioli. Pastele sunt adesea servite cu sosuri italiene, făcute după reţete vechi. Cea mai simplă reţetă de sos pentru paste este cea cu roşii, Însă există multe alte sosuri delicioase, de la pesto până la alfredo sau arrabiatta.

Fiecare masă italiană este neapărat urmată de o conversaţie plăcută în faţa unele cafele cu specific italian, de pildă un espresso sau un cappuccino.