Porc

Retete cu carne de porc

Chiar dacă reţetele cu porc sunt considerate tradiţional româneşti, acest tip de carne se consumă în toată lumea, inclusiv în zone exotice precum Asia sau America de Sud. Puţine sunt popoarele care nu se delecteaza cu mâncăruri din carne porc, în special din cauza religiei.

38% din total producţiei mondiale de carne provine de la porc. Este tipul de carne cel mai consumat şi are o tradiţie lungă şi bogată în toate bucătăriile lumii. De fapt, porcul a fost printre primele animale domesticite – cu mii de ani înaintea erei noastre – pentru că, fiind un animal omnivor, era uşor de întreţinut încă de pe atunci.

Carnea de porc se regăseşte şi în reţete orientale. Asiaticii preferă porcul fript întreg, dar au şi alte reţete bazate pe acest tip de carne, pe care o consideră uşor de digerat. În plus, la chinezi culoarea cărnii şi grăsimea sunt considerate foarte apetisante.

La polul opus, se află popoarele care, din motive religioase, nu consumă deloc carne de porc, evreii şi islamicii. În cazul primilor, religia permite doar consumul de carne kosher – adică de la animale rumegătoare, cu copita despicată – iar porcul nu se înscrie în această categorie. În Islam, carnea de porc nu este considerată halal, adică nu este „legală”. Dintre creştini, adventiştii de ziua a şaptea sunt printre puţinii care nu consumă porc.

În celelalte ţări, unde carnea de porc este permisă, varietatea de reţete care se bazează pe ea este foarte mare. Se poate întâlni în reţete de mâncare fie ca atare, fie sub formă de mezeluri. Prosciuto, bacon, diverse tipuri de cârnaţi, o mulţime de salamuri şi alte specialităţi se pot prepara din carne de porc.

În bucătăria românească, reţetele cu carne de porc se prepară în mod tradiţional de Crăciun, însă azi ne putem bucura de ele pe tot parcursul anului, cu carnea fie în stare natuală, fie tocata, afumată sau sub formă de mezeluri delicioase.
Şi avem toate motivele să savurăm carnea de porc pentru că este mai sănătoasă decât credem noi. Ne-am obişnuit să considerăm reţetele cu carne de porc ca fiind inamici ai sănătăţii, datorită grăsimilor saturate şi colesterolului.

Însă adevărul este că, dacă îndepărtezi grăsimea vizibilă, carnea în sine este aproape la fel de slabă ca şi pieptul de pui. Dezavantajul este că tocmai grăsimea dă carnii de porc gustul ei delicios. Dacă înveţi să te bucuri de alimentele fără grăsime şi dacă faci efortul de a o îndepărta, merită să prepari o reţetă cu porc. Carnea este bogată în proteine, minerale şi vitamine din grupul B.