inapoi la unica.ro

Aperitive

Aperetive, frumos aranjate pe farfurie. Aperetivele contin somon si struguri.

Dacă pregăteşti o masă formală pentru invitaţii tăi sau doar o petrecere între prieteni, nu trebuie să lipsească aperitivele. Acestea se servesc înaintea mesei şi trebuie să fie gustoase dar nu atât de consistente încât să te saturi din ele.

Se pot servi aperitive şi fără să urmeze o masă propriu-zisă, de pildă în cazul recepţiilor şi cocktail-urilor. Dar în general, acest fel de mâncare se pune pe masă atunci când există o perioadă mai lungă de timp între sosirea invitaţilor şi începerea mesei, aşa încât aceştia să aibă o ocupaţie.

Farfuriile cu aperitive se pot pune pe masă după ce invitaţii se aşază sau înainte. În al doilea caz, ele se pot aşeza într-un punct fix – de tipul „bufet suedez” – sau pot fi servite de ospătări care trec cu farfuriile pline printre invitaţi.

În cazul în care pregăteşti o cină formală, ar trebui să ştii ce înseamnă „aperitive”. Noi ne-am obişnuit să numim astfel orice aliment care este servit înainte de masă. De fapt, bucătarii ştiu că există nişte condiţii pentru ca o mâncare să poată primi această denumire, iar brânzeturile sau fructele servite singure nu reprezintă cu adevărat aperitive. De exemplu, o bucată de pepene galben nu este un aperitiv, pe când o bucată de pepene galben învelit într-o felie de prosciutto crudo este un aperitiv.

Ca aperitive poţi încerca reţete de ouă umplute cu diverse creme, roşii umplute, mini tarte cu icre, brânză, carne, rulouri cu legume şi mezeluri sau peşte, chifteluţe din carne sau legume, terine cu peşte, clătite cu legume sau carne, ştrudele şi în general orice îţi dictează fantezia. Ca umplutură pentru ouă sau roşii se pot folosi icrele de peşte, brânza topită, maioneza, combinaţii de legume etc.

În cazul în care preferi să serveşti ca aperitive alimente simple, de pildă legume sau mezeluri, poţi pune lângă ele pe masă şi câteva boluri cu diferite sosuri.

Printre cele mai folosite aperitive moderne se numără aşa-numitele canapés, a căror tradiţie a pornit din Franţa, fiind apoi adoptată de englezi. Canapés constau de obicei dintr-o bucată mică de pâine sau biscuite unsă cu o cremă şi decorată uneori cu verdeţuri. Aceste gustări sunt mici, atât cât să fie mâncate dintr-o înghiţitură.

Bucătarii pricepuţi se întrec în combinaţii de alimente care să dea un gust cât mai plăcut şi neaşteptat: pâine prajită cu cremă de brânză şi somon afumat, pâine cu icre negre şi mentă etc. Sunt permise multe combinaţii şi nu poţi şti cât de gustoase sunt aceste aperitive până nu le încerci. Bucata de pâine pe care o foloseşti poate fi tăiată rotund, triunghiular sau în forme fantezie.

Chec de castraveţi

Un altfel de chec, din castraveţi şi ceapă verde cu smântânî. Un deliciu pe care trebuie să-l încerci. Iată reţeta. 1.   Într-o tigaie cu ulei se pun la călit castraveţii dați pe răzătoarea mare şi ceapa tăiată mărunt. Se lasă 15 minute. 2.   Între timp, ouăle se bat cu smântâna, se adaugă condimentele şi se […]

Chiftele de ton

Chiftele de ton delicioase şi sănătoase pe care le faci foarte repede. Iată reţeta: 1.   Peştele se pune la scurs de sucul în care a stat conservat, iar ceapa se taie foarte mic sau se trece prin răzătoare. 2.   Apoi, peştele se fărâmiţează cu furculiţa într-un castron şi peste el se pun toate celelalte ingrediente, […]

Chiftele de năut

Chiftele de năut delicioase, foarte uşor de făcut. O reţetă pe care trebuie să o încerci. 1.   Cu o seară înainte, se pun la înmuiat năutul şi fasolea. Se scurg a doua zi şi se fierb 45 de minute în oala sub presiune. 2.   Se mixează năutul şi fasolea şi se adaugă pătrunjel tocat, ceapă […]

Pastramă de vită

Pastrama de vită făcută în casă e mai gustoasă şi mai sănătoasă decât cea cumpărată. Vezi cea mai simplă reţetă de pastramă: 1.   Toate ingredientele pentru saramură se pun la fiert şi se lasă până ce zahărul şi sarea s-au topit. Se lasă la răcit şi apoi, rece, sara­mura se pune la frigider pentru două […]

Pastramă de pui

Pastrama de pui făcută în casă e foarte gustoasă şi mai sănătoasă ca cea de la magazin. Iată reţeta. 1.   Se mărunţesc boabele de ienupăr şi de piper, fără a le transforma în praf. 2.   Se pun la fiert apa, jumătate din cantitatea de ienupăr şi piper împreună cu zahărul, sarea şi foile de dafin. […]

Aspic de legume

Un aspic de legume foarte gustos, aspectuos şi uşor de preparat. Trebuie să încerci această reţetă: 1.   Morcovii se taie rondele şi se pun la fiert. Mazărea şi fasolea se gustă şi, dacă mai trebuie, se fierb. 2.   Peştele se scurge din conservă şi se mărunţeşte, dacă nu este deja. 3.   Se desface cubul de […]

Tartă cu salată

O tartă cu salată foarte uşoară şi gata în numai 35 de minute. Iată o reţetă pe care trebuie să o încerci dacă îţi plac tartele sărate. Aluatul se scoate din pachet, se lasă la decongelat şi apoi se întinde uşor cu sucitorul. Se unge tava de copt cu 10 g de unt, se aşază […]

Sandvici de vinete

 Sandvici de vinete gustos şi uşor de făcut. Iată o reţetă rapidă. 1.   Vinetele se taie rondele late de 2 cm şi se aşază în tava de copt în care s-a pus sosul de roşii, repartizat în toată tava. 2.   Muştarul se amestecă cu smântâna şi se repartizează pe suprafaţa fiecărei rondele de vânătă. 3.   […]

Chiftele de soia

Chiftele de soia foarte gustoase potrivite pentru vegetarieni şi pentru post. Iată o reţetă simplă. 1.   Soia se fierbe în apă cu jumătatea de cub de concentrat pentru 30 de minute. Apoi se lasă să se scurgă şi se presează foarte bine. 2.   Usturoiul pisat se amestecă bine cu soia şi cartoful trecut prin răzătoarea […]

Tartă cu dovlecei

O tartă cu dovlecei delicioasă, ideală ca apritiv şi nu numai. Vezi reţeta: 1.   Se spală dovleceii şi se taie cubuleţe de aproximativ un centimetru. Se pun la fiert pentru aproximativ trei minute. 2.   Între timp, se dă brânza telemea pe răzătoare. Se separă ouăle, iar peste găl­benuşuri se adaugă două linguri de ulei de […]

rss

Trucurile voastre culinare

  • Albuşul se spumează mai bine şi mai repede dacă este ţinut la rece şi dacă nu trece nici un pic de gălbenuş

    Trimis de: Ana-Maria Tiru
  • Nu ţine în frigider citricile sau roşiile, dacă vrei ca gustul lor să rămână acelaşi

    Trimis de: Florina Boceanu
  • Când fierbi ouă, adaugă sare în apă, astfel coaja nu va crăpa

    Trimis de: Adelina Chivatu
  • Dacă vrei că piureul de cartofi să iasă mai pufos, adaugă o linguriţă de oţet.

    Trimis de: Catalina
  • Înainte de a prăji cartofii, este recomandat să îi scurgi de apă şi să îi ştergi cu un şervet uscat.

    Trimis de: Amalia Crudu
19 trucuri
  • Ce îţi place să mănânci la desert?

    vezi rezultatele
    Loading ... Loading ...