inapoi la unica.ro

Aperitive

Aperetive, frumos aranjate pe farfurie. Aperetivele contin somon si struguri.

Dacă pregăteşti o masă formală pentru invitaţii tăi sau doar o petrecere între prieteni, nu trebuie să lipsească aperitivele. Acestea se servesc înaintea mesei şi trebuie să fie gustoase dar nu atât de consistente încât să te saturi din ele.

Se pot servi aperitive şi fără să urmeze o masă propriu-zisă, de pildă în cazul recepţiilor şi cocktail-urilor. Dar în general, acest fel de mâncare se pune pe masă atunci când există o perioadă mai lungă de timp între sosirea invitaţilor şi începerea mesei, aşa încât aceştia să aibă o ocupaţie.

Farfuriile cu aperitive se pot pune pe masă după ce invitaţii se aşază sau înainte. În al doilea caz, ele se pot aşeza într-un punct fix – de tipul „bufet suedez” – sau pot fi servite de ospătări care trec cu farfuriile pline printre invitaţi.

În cazul în care pregăteşti o cină formală, ar trebui să ştii ce înseamnă „aperitive”. Noi ne-am obişnuit să numim astfel orice aliment care este servit înainte de masă. De fapt, bucătarii ştiu că există nişte condiţii pentru ca o mâncare să poată primi această denumire, iar brânzeturile sau fructele servite singure nu reprezintă cu adevărat aperitive. De exemplu, o bucată de pepene galben nu este un aperitiv, pe când o bucată de pepene galben învelit într-o felie de prosciutto crudo este un aperitiv.

Ca aperitive poţi încerca reţete de ouă umplute cu diverse creme, roşii umplute, mini tarte cu icre, brânză, carne, rulouri cu legume şi mezeluri sau peşte, chifteluţe din carne sau legume, terine cu peşte, clătite cu legume sau carne, ştrudele şi în general orice îţi dictează fantezia. Ca umplutură pentru ouă sau roşii se pot folosi icrele de peşte, brânza topită, maioneza, combinaţii de legume etc.

În cazul în care preferi să serveşti ca aperitive alimente simple, de pildă legume sau mezeluri, poţi pune lângă ele pe masă şi câteva boluri cu diferite sosuri.

Printre cele mai folosite aperitive moderne se numără aşa-numitele canapés, a căror tradiţie a pornit din Franţa, fiind apoi adoptată de englezi. Canapés constau de obicei dintr-o bucată mică de pâine sau biscuite unsă cu o cremă şi decorată uneori cu verdeţuri. Aceste gustări sunt mici, atât cât să fie mâncate dintr-o înghiţitură.

Bucătarii pricepuţi se întrec în combinaţii de alimente care să dea un gust cât mai plăcut şi neaşteptat: pâine prajită cu cremă de brânză şi somon afumat, pâine cu icre negre şi mentă etc. Sunt permise multe combinaţii şi nu poţi şti cât de gustoase sunt aceste aperitive până nu le încerci. Bucata de pâine pe care o foloseşti poate fi tăiată rotund, triunghiular sau în forme fantezie.

Cartofi prăjiți a la Gordon Ramsay

Cartofii prăjiți după rețeta lui Gordon Ramsay sunt cei mai buni! Se fac foarte ușor și sunt mai sănătoși decât cei clasici. Iată cum se fac! 1. Se preîncălzește cuptorul cu tava înăuntru. 2. Se curăță cartofii și se taie în felii groase de aproximativ un centimetru. Apoi se opăresc în apă clocotindă timp de […]

Muşchi aerat

Muşchi aerat de casă, perfect pentru ocaziile speciale şi mult mai sănătos decât mezelurile din comerţ. O reţetă specială de aperitiv! 1. Muşchiul se trece rapid printr-un jet de apă şi apoi se usucă cu şervete de hârtie. Se pune într-un vas şi se presară pe toate părţile cu sare grunjoasă. Restul sării se presară […]

Răcitură muntenească

Răcitură muntenească după o reţetă tradiţională foarte simplă. Trebuie să o încerci! 1. Picioarele şi capul se pârlesc la flacăra aragazului, se răzuie şi se spală în mai multe rânduri în apă rece, până ce sunt albe şi curate. Apoi, capul se taie. 2. Carnea şi extremităţile porcului se pun la fiert în 6 litri […]

Lebăr

Lebărul tradiţional nu trebuie să lipseacă din colecţia ta de reţete. Iată cum se face! 1.   Ficatul, plămânii, splina şi carnea grasă se spală foarte bine şi se lasă în apă rece pentru 30 de minute, să iasă tot sângele. 2.   Apoi, se pun la fiert în apă rece cu sare şi cimbru. După ce […]

Bacon de casă

Bacon de casă – se face mai uşor decât ai crede şi e mai sănătos decât cel cumpărat. Iată reţeta! 1.   Carnea se taie pe toate părţile pentru a obţine o bucată cât mai dreaptă, pătrat sau dreptuntunghi. 2.   Într-un castron mai mare, se pun sarea, piperul uşor mărunţit, boiaua, foile de dafin fărâmiţate, usturoiul […]

Unsoare boierească

Un preparat tradiţional foarte gustos pe care trebuie să-l încerci şi tu. Iată cât de uşoară e reţeta! 1.   Slănina se taie cuburi, care se pun într-un vas tip tuci şi se lasă să se to- pească împreună cu apa. Se amestecă bine. 2.   După ce s-au format jumările, se strecoară untura şi se lasă […]

Jumări cu bere

Jumări cu bere delicioase perfecte ca aperitiv la o masă tradiţională. Iată o reţetă simplă: 1.   Slănina se taie cuburi şi, împreună cu berea, se pune într-un vas să se topească. 2.   După ce s-a topit, jumările se scot pe şervete de hârtie, iar untura rezultată se aruncă. 3.   Se presară jumările cu sare numai […]

Cartofi prăjiţi care nu îngraşă

Învaţă cum să faci nişte cartofi prăjiţi care nu îngraşă, nu sunt toxici şi nu sunt…cartofi. Mod de preparare: Încălzeşte cuptorul la 220 grade Celsius. Curăţă morcovii şi taie bastonaşe în formă de cartofi prăjiţi franţuzeşti. Stropeşte morcovii cu puţin ulei de măsline, sare şi piper. Pune o foaie de hârtie de copt într-o tavă […]

Chifteluţe de legume

Chifteluţe de legume dietetice, gustoase, după o reţetă foarte simplă. 1.   Se curăţă şi se spală ceapa şi dovleceii. Se rad dovleceii pe răzătoarea mică şi se storc bine de suc. 2.   Ceapa se toacă mărunt şi se amestecă bine cu dovleceii, cu usturoiul măcinat, verdeaţa tocată mărunt şi pesmetul. 3.   Se adaugă ouăle, sare […]

Suflé de legume

Un sufle de legume foarte gusots, perfect pentru o cină dietetică. Vezi această reţetă simplă! 1.   Se spală broccoli şi conopida, se desfac în bucăţi mai mici şi se pun să fiarbă în apă cu o linguriţă de sare. După ce au fiert, se scot într-un bol. 2.   Morcovii se curăţă, se spală şi se […]

rss

Trucurile voastre culinare

  • Când fierbi ouă, adaugă sare în apă, astfel coaja nu va crăpa

    Trimis de: Adelina Chivatu
  • Foloseşte în loc de lapte, apă minerală atunci când prepari clătitele, pentru că în felul acesta vor ieşi mai pufoase.

    Trimis de: Simona Novac
  • Adaugă o linguriţă de bicarbonat peste carne şi această va fi fragedă după preparare

    Trimis de: Denisa Decebal
  • Pune în compoziţia glazurilor o lingură de iaurt, pentru că aceasta să nu plesnească când se răceşete

    Trimis de: Alina Petreanu
  • Adaugă sare peste peşte cu 10-15 minute înainte de a-l praji sau pune pe grătar

    Trimis de: Daniela Stancu
19 trucuri
  • Ce îţi place să mănânci la desert?

    vezi rezultatele
    Loading ... Loading ...