Bucataria mediteraneana

Ingrediente tipice pentru bucateria mediteraneana: paine alba, masline si paste de legume.

Datorită climei, istoriei şi obiceiurilor comune, ţările mediteraneene au tradiţii culinare asemănătoare, ceea ce îi face pe mulţi experţi să vorbească despre bucătăria mediteraneană, în timp ce alţii susţin că fiecare popor are propriile lui tradiţii, care nu trebuie confundate cu ale celorlalte.

Reţetele zonei mediteraneene sunt foarte variate, aşa cum sunt şi culturile ţărilor care se învecinează cu marea Mediterană: Grecia, Italia, Spania Franţa, dar şi Libia, Egipt, Siria sau Algeria.

Şi supa rece de iaurt din Siria, şi salatele greceşti cu fructe de mare, şi brânzeturile italiene, dar şi tocana catalană cu alge marine, toate aceste reţete culinare fac parte din bucătăria mediteraneană.

Dacă ar fi să schiţăm o clasificare, zona mediteraneană s-ar împărţi în trei regiuni culinare: cea nord-africană, cea estică (Grecia, Israel, Siria, Turcia) şi cea sud europeană (Spania, Italia, Franţa). Chiar dacă cele trei zone sunt diferite ca şi cultura, au totuşi în comun un element important: climatul mediteranean, care înseamnă veri calde şi uscate, urmate de ierni blânde.

Vremea plăcută se reflectă în ingredientele care alcătuiesc baza în bucătăria mediteraneană, pe primul loc fiind legumele, indiferent de ţară. Multe reţete mediteraneene încep cu ceapă, usturoi şi roşii, peste care se pune ulei de măsline. Apoi se mai pot adăuga vinete, dovlecei, ardei graşi, ciuperci, castraveţi, okra şi multe legume cu frunze verzi. Leguminoasele – linte, mazăre, fasole – apar la fel de des în reţetele de mâncare mediteraneană.

Pentru un plus de gust se adaugă verdeţuri mediteraneene: rozmarin, busuioc, pătrunjel, mentă, mărar, fenicul şi oregano.
Chiar dacă marea este mai săracă decât în trecut, fructele de mare şi peştele rămân printre ingredientele preferate în bucătăria mediteraneană, fiind folosite în reţete de supă, paste, salate etc. În plus, multe reţete mediteraneene conţin carne de miel, capră, oaie, porc, iepure. Carnea de vită este mai rar folosită fiindcă geografia zonei nu permite creşterea animalelor mari.

Cele care pot fi crescute sunt folosite şi pentru lapte. Lactatele – diverse tipuri de brânză şi iaurt – reprezintă gustări foarte apreciate în ţările mediteraneene.

Locuitorii zonei mediteraneene sunt faimoşi pentru sănătatea lor de fier şi pentru silueta subţire, aşa că era imposibil să nu apară şi o dietă mediteraneană, folosită atât pentru menţinerea sănătăţii, cât şi pentru slăbit. Dieta mediteraneană se bazează pe legume, leguminoase, nuci, seminţe, peşte, ouă, lactate şi desigur ulei de măsline. Dar poate cel mai important este faptul că alimentaţia popoarelor mediteraneene se bazează pe retete culinare simple, cu alimente puţin procesate şi pe porţii mici. Se mănâncă mai rar dulciuri, iar în regiunile rurale care păstrează tradiţia nici nu s-a auzit de fast food.