Bauturi si cockteiluri

Doua cocktailuri pe masa, fiecare cocktail e aranjat.

O băutură bună completează masa şi pune în evidenţă gustul mâncării, cu condiţia să ştii cum să o alegi. Înainte de masă se servesc băuturile aperitive, despre care se spune că stimulează pofta de mâncare. În această categorie intră lichiorul, şampania seacă sau combinaţiile de vin şi o băutură distilată, de exemplu vin de porto, sherry sau vermut. Împreună cu ele se pot servi şi mici gustări – biscuiţi, măsline, pateuri etc. Fiecare ţară are propriile băuturi aperitive. Aşa cum noi, românii, preferăm ţuica, grecii beau înainte de masă ouzo, italieni beau vermut sau bitter, iar arabii preferă arak.

În timpul mesei se serveşte în general vin, ales în funcţie de alimente. La sfârşit se pot folosi băuturi digestive, despre care se spune că ajută digestia. În această categorie intră bitterul, brandy, lichiorul, tequila, whisky şi alte băuturi tari servite seci.

Însă atracţia oricărei petreceri rămân întotdeauna cocktailurile, pe care le poate pregăti oricine, după reţete simple. Cocktail-urile adevărate conţin două sau mai multe băuturi dintre care una trebuie să fie neapărat distilată – gin, vodka, tequila, rom, whiskey. Pe lângă acestea, un cocktail poate conţine lichior, suc de fructe, sosuri, lapte, condimente. Fiecare barman are propriile reţete de cocktail, aşa că gustul poate fi diferit, chiar dacă denumirea este aceeaşi. Amestecul de sucuri din fructe nu este un cocktail propriu zis, pentru că nu conţine alcool.

Cele mai cunoscute şi mai savurate cocktail-uri din lume au intrat pe lista Asociaţiei Internaţionale a Barmanilor, care propune şi câte o reţetă „oficială”.

În funcţie de gust, o reţetă de cocktail poate fi potrivită pentru servirea înaintea mesei sau după masă. Cele seci (Manhattan, Margarita, Martini) sunt servite de obicei înainte de masă. Concktailurile dulci (White Russian, French Connection) se servesc după masă, la fel ca şi aşa zisele long drinks (Bloody Mary, Pina Colada, Tequila Sunrise)

Ca şi curiozitate, cocktail-urile au o istorie îndelungată, cel mai vechi, Mojito, fiind creat în secolul XVI de piraţii cubanezi care amestecau romul cu mentă, lămâie şi zahăr pentru un gust mai plăcut.

După masă se servesc adeseori băuturi pe bază de cafea şi chiar dacă pare o categorie limitată ca număr de preparate, există foarte multe combinaţii cu cafea, una mai gustoasă ca alta. Espresso, o băutură italiană, este baza pentru multe reţete de băuturi cu cafea – cappuccino, latte macchiato, Cafe Americano etc. Acestea şi multe altele se obţin amestecând anumite cantităţi de espresso cu apă sau lapte. Alte băuturi pe bază de cafea contin ciocolată caldă, zahăr şi lamaie, băuturi distilate.